December 2006

obrazlozitev hrastnik

OBRAZLOŽITEV OB PODELITVI
LISTINE ''OBČINA PO MERI INVALIDOV''
OBČINI HRASTNIK

''Občina po meri invalidov'', projekt, ki je razvit v Zvezi delovnih invalidov Slovenije in je dobil svojo potrditev v evropskem merilu z Agendo 22, se vedno bolj uveljavlja kot izziv lokalnim skupnostim – občinam, društvom invalidov kot pobudnikom za vključitev v projekt in invalidskim organizacijam kot ''platforma'' za dobro sodelovanje in mobilizacijo vseh potencialov v okolju – občini.

govor predsednika nsios

Spoštovane gospe in gospodje, spoštovani direktor Direktorata za invalide gospod mag. Cveto Uršič, spoštovani gospod župan Miran Jerič, spoštovani predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije gospod Drago Novak, spoštovani predsednik Društva invalidov Hrastnik gospod Zvone Majes, in spoštovani ostali udeleženci tega slavnostnega dogodka,

v imenu Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije - NSIOS, ki vključuje 20 reprezentativnih in drugih invalidskih organizacij, ki delujejo na državni ravni in združujejo več kot 104.000 invalidov v več kot 220 lokalnih društvih, vas iskreno pozdravljam in čestitam, da je občina Hrastnik prejemnik listine »Občina po meri invalidov«, ki jo podeljuje Zveza delovnih invalidov Slovenije kot največja reprezentativna slovenska invalidska organizacija.

govor predsednika zdis

NAGOVOR OB PODELITVI LISTINE ''OBČINA PO MERI INVALIDOV ''
HRASTNIK, 05.12.2006

 

Spoštovani svečani zbor!

Lepo pozdravljeni v imenu Zveze delovnih invalidov Slovenije in v mojem osebnem imenu.

V posebno zadovoljstvo mi je, da med nami lahko pozdravim generalnega direktorja Direktorata za invalide Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve mag. Cveta Uršiča, predsednika Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije gospoda Borisa Šuštaršiča, župana Občine Hrastnik, gospoda Mirana Jeriča in predsednika Društva invalidov Hrastnik, gospoda Zvoneta Majesa.

Sklep o imenovanju projektnega sveta

Sklep o imenovanju projektnega sveta

Upravni odbor Zveze delovnih invalidov Slovenije je na svoji 17. seji dne 03.02.2005 v zvezi s projektom ''OBČINA PO MERI INVALIDOV''

sprejel sledeči sklep:

 

SKLEP:

Za projekt »Občina po meri invalidov« se imenuje poseben strokovni svet (v nadaljevanju projektni svet ) z naslednjimi nalogami:

OPOMNIK ZA PRIPRAVO ANALIZE STANJA

OPOMNIK ZA PRIPRAVO ANALIZE STANJA

IN PRIPRAVO OBČINSKEGA AKCIJSKEGA NAČRTA

•  KAKO na nivoju občine kandidatke poteka osveščanje o invalidih, njihovih posebnih potrebah, pravicah in zmožnostih?

•  KAKO občina kandidatka skrbi za zdravje , kar pomeni preprečevanje, zmanjševanje in odpravljanje posledic bolezni, okvar in invalidnosti? ALI so posebne skrbi deležni otroci in mladostniki s posebnimi potrebami ter invalidi?

Občina po meri invalidov - dogovor

OBČINA ______________, ki jo zastopa župan ________________,

DRUŠTVO INVALIDOV _______________, ki ga zastopa predsednik _________ in

ZVEZA DELOVNIH INVALIDOV SLOVENIJE, ki jo zastopa predsednik Miran Krajnc

 

sklenejo

Smernice za delovanje delodajalcev z zaposlenimi invalidi

Smernice za delovanje delodajalcev z zaposlenimi invalidi

Smernice za delovanje sindikatov v zvezi z zaposlenimi invalidi

Zveza delovnih invalidov Slovenije je skupaj s štirimi reprezentativnimi sindikati: Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacijo sindikatov Pergam, Konfederacijo sindikatov 90 Slovenije ter Konfederacijo novih sindikatov Slovenije – Neodvisnost, 28. 04. 2003 v prostorih ZDIS svečano podpisala Smernice za delovanje sindikatov v zvezi z zaposlenimi invalidi.

Projekt "Civilizirano parkiranje"

V času akcije Evropskega tedna mobilnosti (16. 9 – 22. 9. 2003) je Zveza delovnih invalidov Slovenije v okviru aktivnosti Evropskega leta invalidov 2003 pripravila in izvedla projekt Civilizirano parkiranje. Akcija je imela namen ozaveščanja javnosti o problemih invalidov pri nepravilnem parkiranju osebnih vozil na mestih določenih za invalide.

Projekt "Občina po meri invalidov"

Spodaj so navedeni ostali dokumenti, ki se nanašajo na projekt "Občina po meri invalidov":

Posebni socialni programi DI

Društva invalidov izvajajo naslednje posebne socialne programe:

1. PREPREČEVANJE IN BLAŽENJE SOCIALNIH TER PSIHIČNIH POSLEDIC INVALIDNOSTI

Invalidom s težjo invalidnostjo ali zelo slabim zdravstvenim stanjem in ki živijo v zelo slabih socialnih razmerah nudijo društva invalidov največ pozornosti v vseh pogledih in sicer v obliki obiskov, organiziranih srečanj, piknikov ter zagotavljanju finančnih pomoči.