September 2003

Projekt: Civilizirano parkiranje

Zveza delovnih invalidov Slovenije je na ravni Odbora za pripravo in izvedbo Evropskega leta invalidov 2003 v programu soudeležena s številnimi aktivnostmi. Med te spada tudi projekt CIVILIZIRANO PARKIRANJE, ki ima namen preprečevati nepravilno parkiranje osebnih vozil na mestih določenih za invalide.

Akcija sovpada z evropskim tednom mobilnosti (16. - 22. 09.2003), z obvezno horizontalno temo tega tedna, imenovano "Dostopnost".
Osrednja tema za 2003 Dostopnost je način, s katerim želi Evropski teden mobilnosti priznati, počastiti in se zavzemati za načela Evropskega leta invalidov 2003.

Kako resno so v Evropi vzeli Evropski teden mobilnosti govori podatek za lani, da se je vanj vključilo 320 mest v 21. državah. Za letos se pričakuje še večja udeležba, ki potrjuje umestnost odločitve uvedbe take oblike ozaveščanja javnosti o problemih invalidov.

Za bolj zdravo, uspešno in srečno vključevanje invalidov po srčni kapi v aktivno življenje in delo

Zveza delovnih invalidov Slovenije je v dneh od 16.09. – 21.09.2003 v ''Domu zdravja ZDIS'', Kerenčičeva ul. 9 v Radencih, v sodelovanju z Zdraviliščem Radenci organizirala 5-dnevno delavnico, ki jo je sofinanciral Zavod za Zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Programa se je udeležilo 16 invalidov iz Društev invalidov Brežice, Dravograd, Logatec, Šentjur pri Celju, Zagorja ob Savi, Kočevja, Ljutomera, Ptuja in Gornje Radgone, ki so hkrati tudi koronarni bolniki, bolniki po srčnem infarktu, bolniki z angino pektoris, bolniki po kirurški ali nekirurški revaskularizaciji srčne mišice, pa tudi invalidi, ki jih dejavniki tveganja močno ogrožajo ter družinski člani teh invalidov.

Člani DI Krško so imeli v Šmarjeških pravi počitek

Kako ne bi bili zadovoljni v upravi Društva invalidov, saj so ponovno organizirali kopanje (11) in s tem zdravljenje v Šmarjeških toplicah in so se člani odzvali v zadostnem številu. Kopanje je trajalo od 7.7.03.-30.7.03 vsak dan razen sobote in nedelje. Sigurno je odziv vsako leto večji, saj se nas je v povprečju vozilo po 55 oseb. Od tega se je udeležilo kar 122 ljudi, 21 otrok in 101 odrasel. Odhod je bil ob 7.00 zjutraj, prihod v Šmarješke malo pred osmo, od tam pa že ob 12.00, kar je ravno dovolj.

Štiri ure kopanja, poležavanje na ležalnikih in pijača v bifeju utrudi tudi zdravega človeka, vendar je kljub temu za nekatere prezgodnja ura odhoda, veliki večini pa prija.

DI Kranjska Gora: Poročilo o kolesarskem druženju

Na dan 07.08.03 ko naša občina praznuje svoj občinski praznik, v spomin na obletnico postavitve »Aljaževega« stolpa na vrh Triglava, je društvo organiziralo v počastitev praznika »Kolesarsko druženje« naših članov. Ob napovedanem času, ob 9. uri, se je nas zbralo trinajst, deset s kolesom in trije z avtomobilom, ki so bili v spremstvu, če bi kdo od udeležencev potreboval pomoč. Po nekaj uvodnih besedah predsednika o pomenu občinskega praznika smo se udeleženci v koloni odpravili proti dolini Tamarja, do planiških skakalnic.

Vreme je bilo nam udeležencem več kot naklonjeno. Na predvečer je dež shladil ozračje, tako, da smo v dopoldanskem času kolesarji vdihavali svež in hladen zrak. Po slabi uri smo dosegli cilj vznožje naše največje skakalnice, njen rekord je 231 m. Na prijetno svežem gorskem zraku smo naredili malo daljši počitek, ga popestrili z osvežilnimi napitki in kavico v tukaj delujočim gostinskem lokalu.