junij 2009

Iz Jeseniških novic, 17.4.2009: Združujejo skoraj tisoč članov

Medobčinsko društvo invalidov Jesenice združuje 950 članic in članov iz občin Žirovnica in Jesenice. Vsako leto se lahko pohvalijo s široko dejavnostjo, ki obsega delo na socialnem področju, športne in rekreativne dejavnosti ter izletništvo. Velik poudarek dajejo družabnim prireditvam, srečanjem jubilantov in obiskom bolnih članov na domovih in v Domu upokojencev dr. Franceta Berglja na Jesenicah. Vsi se razveselijo daril in prijaznih besed v času novoletnih praznikov.

Iz Jeseniških novic, 29.5.2009: Plaketa za dolgoletno predsednico

V Domu upokojencev Jesenice je velikokrat praznično razpoloženje. Stanovalko doma Marico Potočnik so obiskali predstavniki Medobčinskega društva invalidov Jesenice in ji izročili plaketo, ki jo je prejela ob 40-letnem jubileju društva. V njem je bila kar 28 let predsednica. Kot je povedala ob izročitvi priznanja, je bilo v društvu vedno veliko dela, kajti invalidi imajo različne probleme in jim je treba pomagati.

MOJA BOLEČINA

Včasih, ko mi je hudo
v roko vzamem si pero,
svojo žalost zlijem na papir,
takrat začutim v srcu mir.

OH, TOTA MLAKA…

Kda sn bila mala, sn večkrat preživejla den pr moji babici. Klicala sn jih mama Lizika. Kočo so meli staro cimprano. Zadi pa je bila mlaka, s kere so z žehtaron vodo vűn zajemali. V toti mlaki pa so bli ojci. Mojo navjvečjo veselje je blou, či sn lehko tiste ojce z žehtaron vűn lovila. Nah pa sn jih na travi s šibo merkala, da nejso kan vujšli.

Zabeležka z izleta v Kotlje

Osemnajstega junija smo v DI Kranjska Gora organizirali izlet v rojstno vas Kotlje, znanega koroškega pisatelja Lovra Kuharja ali Prežihov Voranc.

»Ohranimo zdravje« kopanje z vodno telovadbo v Biotermah Mala Nedelja v Prlekiji. ODI Dravinjske doline

Območno društvo invalidov Dravinjske doline je za članice in člane – delovne invalide organiziralo v okviru posebnega socialnega programa »Ohranimo zdravje« kopanje z vodno telovadbo v Biotermah Mala Nedelja v Prlekiji.

OH, KAKO MALO JE POTREBNO…, MDDI Celje

Oh, kako malo je potrebno, da si utrujeno srce nabere moči, da v žalostna srca pride veselje, da osamljen človek dobi družbo, prijatelja s katerim bo lahko poklepetal, se z njim pogovoril, mu morda potarnal o svojih težavah, ki jih bosta odslej nosila dva, trije...morda bodo pa lažje, morda…

OBISKALI SMO DOM LIPA V ŠTORAH, MDDI Celje

Poletje je tu in z njim sončni dnevi. Ob teh dneh so ljudje, ki živijo sami, še bolj žalostni in si želijo bližine, toplega stiska rok in kratkega pogovora.

Na željo naše članice sva se s tajnico odpravili najprej v Štore, kjer živi sama in ji življenje ni poklonilo nič kaj lepih trenutkov. Gospa je starejša, zelo bolna in gibalno ovirana. Najinega obiska se je zelo razveselila.

Usposabljanje za aktivno življenje in delo; Zdravilišče Radenci; 5.6. - 6.6.2009

Zveza delovnih invalidov Slovenije je v dneh od 5.-6.6.2009 v Zdravilišču Radenci organizirala letos že drugo usposabljanje za aktivno življenje in delo, ki se ga je udeležilo 85 zaposlenih in brezposelnih invalidov iz naših društev invalidov iz cele Slovenije. Prvi dan so udeleženci v dopoldanskem času sledili predavanju z naslovom: Ohranjanje socialne vključenosti, v popoldanskem času pa so sodelovali v štirih delavnicah: Zaposlitvena rehabilitacija za ohranjanje zaposljivosti; Ohranjanje delovne osebnosti in socialne vključenosti; Družina v času ekonomske krize; E-zaposlovanje. Tudi tokrat je bila udeležencem na razpolago brezplačna pravna pomoč.

Pohod članov DI Kranjska Gora do vasice Srednji vrh nad Martuljkom v Karavankah.

Danes četrtega junija smo člani DI Kranjska Gora opravili, v maju zaradi slabega vremena, odpadli pohod. Ob uri za začetek pohoda se nas je zbralo triindvajset članov društva invalidov, željnih gibanja na svežem zraku.

Izlet v severni del Primorske

V dneh iztekajočega maja smo v Društvu invalidov občine Kranjska Gora organizirali izlet s kulturnim vložkom ter pridobivanjem fizične kondicije in samozadovoljstva.

Osemindvajsetega maja se nas je iz DI Kranjska Gora odpravilo devetinštirideset na pot z avtobusom iz Rateč priti Cerknem-Idriji-Črnega vrha nad Idrijo preko Cola v Ajdovščino in nato v Novo Gorico skozi Kanal do Mosta na Soči. Od tu smo nadaljevali po dolini Bače naprej do Podbrda in se povzpeli na Sorico in se spustili v Bohinj ter mimo Lesc vrnili domov Zgorjesavsko dolino.

E zdravstvo

Obveščamo vas, da je na naslovu http://www.ezdravstvo.si vzpostavljeno prvo spletno mesto v Sloveniji, na katerem so zbrane informacije o zdravstvenih storitvah in izvajalcih, uporabnikom (pacientom) pa obenem omogoča tudi spletno naročanje na zdravstvene storitve. Namen sistema ezdravstvo.si je doseči prijazno, enostavno in odprto dostopanje do zdravstvenih storitev in izvajalcev preko sodobnih elektronskih poti: spleta in mobilnega telefona. Sistem ima vrsto koristi tudi za izvajalce zdravstvenih storitev, saj omogoča bolj učinkovito upravljanje storitev ter odpravlja odvečno administrativno delo.