December 2005

Srečno novo leto!!!

''Za začetek storite to,
kar je potrebno,
potem tisto,
kar je mogoče,
nazadnje boste presenečeni ugotovili,
da delate celo nemogoče.''

Mir in notranja uglašenost naj Vas spremljata v teh Božičnih praznikih.

V mozaiku novega leta pa naj se lesketajo dragulji, zdravje, sreča in ljubezen.

Zveza delovnih invalidov Slovenije

seja Sveta FIHO

19.12.2005 – Pred sejo Sveta FIHO se je sestala Komisija FIHO za invalidske organizacije in obravnavala pripombe, ki jih je ZDIS dala na delitev sredstev Zvezi Invalid. Mnenja smo bili, da si zaslužijo dobiti le sredstva za delovanje oz. zagonska sredstva, ne pa tudi za programe, ki so popolna neznanka. Naše pripombe niso upoštevali.

Obiski na ZDIS

Ljubljana, 16.12.2005 - Danes so nas na sedežu Zveze obiskali nekateri poslovni partnerji in predstavniki DI. Zelo mi je žal, da zaradi zasedenosti nisem utegnil sam marsikoga obiskati, ki se je oglasil na Dunajski 101.

Občina po meri invalidov: Občina Trbovlje

UTEMELJITEV:

Projektni svet Zveze delovnih invalidov Slovenije za projekt ''Občina po meri invalidov'' je na svoji seji dne 12.4.2005 obravnaval predlog Društva invalidov Trbovlje, da se uvrsti Občina Trbovlje med kandidatke za pridobitev častnega priznanja ZDIS – listine ''Občina po meri invalidov''.

komisija FIHO

Ljubljana, 14.12.2005 - Komisija za ocenjevanje in pripravo predlogov za razporeditev sredstev FIHO invalidskim organizacijam je pripravila predlog sklepa o razporeditvi sredstev FIHO na posamezne invalidske organizacije za leto 2006.

Javni razpis za finančne vzpodbude delodajalcem za zaposlitev brezposelnih invalidov za leto 2005

Sklad Republike Slovenije za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov objavlja javni razpis za finančne vzpodbude delodajalcem za zaposlitev brezposelnih invalidov za leto 2005. Namen razpisa je povečanje števila zaposlenih delovnih in drugih invalidov in s tem znižanje stopnje njihove brezposelnosti.

(rok za oddajo vlog: 15. 1. 2006)

Kolegij FIHO

Ljubljana, 14.12.2005 – Predsednik FIHO je sklical kolegij fundacije, kjer smo obravnavali pristope k posameznim točkam dnevnega reda zasedanja Sveta FIHO, ki bo 19.12.2005. Med drugim se je razvila polemična razprava pri predlogu razporeditev sredstev FIHO novim organizacijam, to je tistim, ki za sredstva zaprošajo prvič. Po pravilih FIHO so take organizacije dobile prvo leto le zagonska sredstva. Tokrat se tega pri eni organizaciji nismo držali. Gre za invalidsko organizacijo. S tem problemom se ne srečujejo na humanitarni strani, kjer takim organizacijam dosledno namenjajo zagonska sredstva.

Koroška proslava ob Mednarodnem dnevu invalidov

Proslava Koroške regije društev invalidov Zveze delovnih invalidov Slovenije ob Mednarodnem dnevu invalidov , Radlje ob Dravi, 3.12.2005

Ogled galerije slik.

seja Sveta Vlade

13.12.2005 – Poglavitna točka seje Sveta Vlade RS za invalide je obravnavala predloge za operativni načrt dela Sveta za leto 2006. Svet bo ob še drugih aktualnih zadevah na področju invalidskega varstva obravnaval že v januarju 2006 problematiko parkirne karte za invalide, nato pa še: problematiko medicinsko tehničnih pripomočkov, financiranje invalidskih organizacij in invalidskih podjetij, sodeloval v oblikovanju vladinega projekta Dostopna Slovenija, začel z občasnim izdajanjem informativnega biltena, veliko pozornosti bo posvetil zaposlovanju in usposabljanju invalidov itd.

Podelitev nagrad, otvoritev poslovnih prostorov, sprejem

09.12.2005 – Dan se je začel s podelitvijo nagrad in priznanj na področju socialnega dela. Minister za delo je podelil nagrade za izstopajoče kvalitetno in strokovno delo v zadnjih dveh letih.

Majda Erzar in Davor Dominkuš, sekretarja Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve sta v hotelu Mons podelila nagrade in priznanja za delo na področju socialnega varstva in rejništva.

Srečanje predstavnikov Zveze in strokovni posvet

08.12.2005 – Po končanem zadnjem zasedanju UO ZDIS v tem letu, smo se tradicionalno srečali najodgovornejši predstavniki naše Zveze in s tem simbolno zaključili koledarsko obdobje: Doseženo me zadovoljuje. Čeprav sem, to moram priznati, v posameznih segmentih razvoja organizacije na lokalni ravni, pričakoval večje premike. Toda, istočasno se zavedam, da že majhne spremembe, od posameznikov zahtevajo veliko truda. Ostajam realist, a vendar optimist z veliko dozo vere do vseh, ki jim je blizu prostovoljno socialno delo.