October 2010

Pripombe ZDIS na drugi predlog Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

V skladu s pozivom Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, objavljenem na spletni strani www.mddsz.gov.si v danem roku odprte javne razprave Zveza delovnih invalidov posreduje naslednje pripombe in predloge glede predloga Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju:

4. člen

Predlog: doda se 5. odstavek, ki glasi:

»Pravica do nadomestil na podlagi invalidnosti se odmerja in izplačuje v neto zneskih, ki v Republiki Sloveniji ni obdavčen.«

MDI Drava, Radlje ob Dravi: Vsakoletno srečanje invalidov MDI DRAVA

Vsakoletno srečanje invalidov MDI DRAVA Radlje ob Dravi v septembru.

MDI Drava, Radlje ob Dravi: Jubilejni pohod skupine invalidov pohodnikov

Jubilejni pohod z zaključkom za leto 2010 skupine invalidov pohodnikov MDI Drava Radlje ob Dravi z dne 14.10.2010

MDI Drava, Radlje ob Dravi: Predaja dvigala v uporabo

Iz otvoritve oz. svečane predaje v uporabo dvigala v zgradbi občine Radlje in UE , CSD, RK, davčne uprave itd… ob občinskem prazniku.

MDI Drava, Radlje ob Dravi: Srečanje težkih invalidov

15.10.2010 - Župan občine Radlje Alan BUKOVNIK se je udeležil Srečanja s težkimi invalidi v DI DRAVA Radlje ob Dravi.

Obisk članov projektnega sveta ZDIS za projekt ''OBČINA PO MERI INVALIDOV'' na občini Zreče

V sejni sobi Občini Zreče so se dne 15.10.2010 s člani Sveta za invalide Občine Zreče sestali člani projektnega sveta Zveze delovnih invalidov Slovenije za projekt ''Občina po meri invalidov''. Vse prisotne je na začetku pozdravil župan Občine Zreče, mag. Boris Podvršnik. Sledilo je poročilo, ki ga je predstavila koordinatorka projekta Občine Zreče Katjuša Črešnar.

Iz poročila so bili razvidni realizirani ukrepi, za katere so poskrbeli na Občini Zreče. Po poročanju je spregovorila še predsednica projektnega sveta ZDIS-a, profesorica sociologije, Zora Tomič in povedala, da je z dosedanjim potekom dela zadovoljna.

MDI občin Litija in Šmartno pri Litiji: Predavanje o poklicni in zaposlitveni rehabilitaciji invalidov

V četrtek 14. oktobra 2010 sta nas obiskali ga. prof. defektologinja Lea Kovač in rehabilitacijska svetovalka ga. Mojca Vetršek iz Zavoda za zaposlovanje. Predavanje je potekalo o poklicni in zaposlitveni rehabilitaciji invalidov.

V uvodu je vsak od udeležencev povedal nekaj o svojih izkušnjah z zavodom za zaposlovanje oz. kakšno pomoč so na zavodu do sedaj dobili. V nadaljevanju je ga. Kovač opisala, kakšna je vloga ZRSZ na trgu dela, kakšne vrste pomoči in ukrepi so na voljo za invalide. Podrobneje smo spoznali kaj pomeni rehabilitacijsko svetovanje, kakšno vlogo ima pri tem rehabilitacijski svetovalec/-ka, storitve zaposlitvene rehabilitacije, kako se izvaja podporna zaposlitev itd. Ob koncu je nekaj praktičnih primerov podporne zaposlitve podala ga. Mojca Vetršek, ter nas seznanila tudi z trenutnim stanjem na trgu dela.

MDI občin Litija in Šmartno pri Litiji: Obisk v invalidskem podjetju HTZ Velenje

V okviru projekta MDI Litija – Šmartno »Z edukacijo do socialne vključenosti invalidov v življenje«, smo se 13. oktobra odpravili na ogled invalidskega podjetja HTZ Velenje.
Podjetje ustanovljeno leta 2000 zaposluje skoraj 1000 delavcev, od tega več kot 470 invalidov in je največje hčerinsko podjetje v sklopu Premogovnika Velenje.

Drago Kolar, predsednik aktiva delovnih invalidov PSPV nam je v uvodu povedal nekaj malega o zgodovini in delovanju podjetja, ter podrobneje predstavil delovanje REHA tim-a, dejavnosti aktiva delovnih invalidov in oblike medsebojnega povezovanja (tako delavcev, kakor tudi vodstva podjetja). Še posebej je poudaril skrb in nudenje pomoči delavcem: od zbiranja finančnih in materialnih sredstev do psihosocialne pomoči različnih strokovnih delavcev – ob nastanku izrednih socialnih razmer, v družini, na delovnem mestu ipd.

DI Kranjska Gora: Tudi med invalidi so sladkorni bolniki

V mesecu oktobru 2010 smo v sodelovanju z Lidijo Pohar dr. med organizirali v prostorih Društva invalidov, Koroška ulica 02, v Zdravstvenem domu Kranjska Gora učni delavnici za diabetike ter nasploh za občane v občini Kranjska Gora. Predavateljica je bila Lidija Pohar dr. med, diabetologinja v SBJ Jesenice.

Dogovor o smernicah za ravnanje z invalidnostjo na delovnem mestu

Z namenom, da vzpodbudita ustrezno razumevanje in ukrepanje delodajalcev pri ravnanju z invalidnostjo na delovnem mestu ter v skladu s Kodeksom ravnanja z invalidnostjo na delovnem mestu Mednarodne organizacije dela skleneta

 

ZVEZA DELOVNIH INVALIDOV SLOVENIJE, Ljubljana, Dunajska cesta 101

in

GOSPODARSKA ZBORNICA SLOVENIJE, Ljubljana, Dimičeva 13

 

DOGOVOR O SMERNICAH
ZA RAVNANJE Z INVALIDNOSTJO NA DELOVNEM MESTU