junij 2003

Referat: Zdravje kot civilizacijska vrednota z vidika invalidov

Prispevek za simpozij o zdravju sem pripravil na podlagi informacij, ki jih je mogoče dobiti na svetovnem spletu. Prispevek je razčlenjen na več postaj, do katerih sem s pomočjo Googla prišel prek informacijskih avtocest do spletnih naslovov kot končnih postaj. Na končni postaji je vir informacij, ki nas zanimajo glede na temo simpozija in jih v povzetku tudi predstavljam.

Marjan Kroflič

Preberi referat

Zaposlovanje invalidov

Mednarodna zveza telesnih invalidov - FIMITIC je v letu 2001 v Pragi priredila kongres "Enake možnosti - zaposljivost invalidov v državah Evropske unije in nekaterih državah kandidatkah".

Geslo kongresa je bilo "Na poti k zaposljivosti invalidov".

Podatke o zaposlovanju invalidov v posameznih državah so posredovale nacionalne invalidske organizacije, članice FIMITIC. Z referati so na kongresu sodelovali predstavniki Ministrstva za delo in socialne zadeve Češke Republike, češke zveze invalidov, Mednarodne organizacije za delo - ILO, Direktorata V. E4 - Oddelek za integracijo invalidov Evropske komisije, Evropskega sindikata - ETUC in Birografike BORI iz Slovenije.

Internet in invalidi

Zveza delovnih invalidov Slovenije je izdala knjigo "Internet in invalidi" kot priročnik. Z njim smo želeli na eni strani prispevati k zmanjševanju 'digitalne ločnice' med invalidi in neinvalidi. Z objavljenim delom smo hoteli povečati obveščenost invalidov in invalidskih organizacij ter prispevati k razumevanju invalidske problematike, kot jo prikazujejo spletne strani invalidskih organizacij in različnih ustanov v Sloveniji, Evropi in v svetu. Rezultate dela in zbrane podatke smo zbirali z vidika invalidov in invalidnosti. Viri podatkov so praviloma spletni naslovi, ki smo jih uredili v vsebinsko zaokrožene sklope.