September 2023

20.srečanje nepokretnih, težjih invalidov in starejših od 90 let

20. tradicionalno srečanje v gostišču Rimljan V Šempetru v Savinjski dolini nepokretnih, težjih invalidov in starejših od 90 let članov Medobčinskega društva invalidov Žalec se je udeležilo 89 oseb.
S svojo prisotnostjo so nas počastili predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Zdenka Jan, predsednica Medobčinskega društva delovnih invalidov Celje Dragica Mirnik, podžupanja občine Vransko Kristina Reberšek, podžupanja občine Žalec Tanja Basle.

Tiha poezija – slikanje

Slikanje je tiha poezija,

poezija pa govoreča risba.

Je dar umetniške ustvarjalnosti,

notranje lepote in inteligence.

 

Slikanje je duhovna terapija,

po kateri se učiš dojemati

vseh čustev v sebi,

prebudiš in jim slediš.
 

 

Avtor: Brigita Gyergyek, MDI Murska Sobota

MDI Žalec in MDDI Celje z roko v roki

MDI Žalec in MDDI Celje se je povezalo, organiziralo izlet za težje invalide (gibalno ovirani, nevrorazlični AMA..) in šlo podpreti kolege iz odbora InPlaninec (planinstvo za invalide), ki deluje v okviru Planinske zveze Slovenije, ki so 23.9.2023 odtisnili zadnji žig na Slovenski planinski poti. Slepi in slabovidni, gluhi in nevrorazlični AMA so namreč prehodili Slovensko planinsko pot, ki je taisti dan praznovala 70 let.

Srečanje v Gorici

Člani MDDI Šentjur in Dobje smo 2. septembra uspešno organizirali tradicionalno vsako leto težko pričakovan dan invalidov občin Šentjur in Dobje.

Srečanja se je udeležilo presenetljivo veliko članov. Vreme pa nam je izredno prizaneslo, tako da je bilo tudi tistim, ki se radi sprehodijo po neokrnjeni naravi res prijetno.

Slovesni podpis Poslovnika o delu KOO Zasavje – Posavje

Predsedniki DI iz KOO Zasavje – Posavje so slovesno podpisali Poslovnik o delu KOO. Dogovorili so se o nadaljnjem delu KOO. Predsednik KOO je Rajko Žagar iz DI Hrastnik, ki je hkrati član UO ZDIS. Njegov namestnik je Franc Boljte iz DI Sevnica, ki je tudi član UO ZDIS.

Peter Bršek, predsednik ZDIS je izrazil zadovoljstvo ob podpisu poslovnika in svojo pripravljenost, da se udeleži sej KOO, ko bodo potrebovali njegovo prisotnost.

 

Foto: ZDIS

Priprava koledarja za športna tekmovanja v letu 2024 - drugi posvet

Drugi posvet predsednikov DI in referentov za šport za pripravo koledarja tekmovanj ZDIS za leto 2024 je bil izveden v Dolu pri Hrastniku, v organizaciji DI Hrastnik.
Posveta so se udeležili predstavniki iz 14 DI. Uvodoma je udeležence pozdravil predsednik društva Rajko Žagar.
Peter Bršek, predsednik ZDIS je podal informacije o škodi, ki so jo prizadele poplave v začetku avgusta tako našim članom kot DI.

Srečanje invalidov DI Radeče ob občinskem prazniku

Srečanje članov DI ob občinskem prazniku. Organizirali so turnir ekip v pikadu za člane različnih društev iz občine in zmagovalcem podelili medalje in prehodne pokale.

Priprava koledarja za športna tekmovanja v letu 2024 - prvi posvet

Prvi posvet predsednikov DI in referentov za šport za pripravo koledarja tekmovanj ZDIS za leto 2024 je bil izveden v Hotedršici, v organizaciji MDI Idrija – Cerkno in s pozdravnimi besedami je posvet pričel predsednik društva Miroslav Pišljar. Posveta so se udeležili predstavniki iz 12 DI. Franc Boljte, predsednik Komisije za rekreacijo in šport pri ZDIS je podal uvodne smernice za nadaljnjo razpravo, ki jo je vodil Ciril Podbregar, izvajalec PSP.

50 let MDI Lendava

MDI Lendava je obeležilo svoj zlati jubilej s kulturno obarvano prireditvijo. Jožef Gjerek, predsednik MDI Lendava je v svojem govoru zbral pomembne dogodke v zgodovini DI. Župan občine Lendava Janez Magyar je pohvalil delo društva in zavzetost za sodelovanje pri pridobivanju listine »Občina po meri invalidov«.

Usposabljanje za zaposlene in brezposelne invalide in aktive delovnih invalidov, Terme Olimia, 8.-10.9.2023

V Termah Olimia je Zveza delovnih invalidov Slovenije izvedla letošnje drugo Usposabljanje za zaposlene in brezposelne invalide in aktive delovnih invalidov, skupaj 100 invalidov. Prvi dan dopoldne so udeleženci poslušali predavanje, popoldne pa so bili razporejeni v štiri delavnice, pred tem je bila na razpolago tudi pravna pomoč. Drugi dan dopoldne so bili ponovno razporejeni v štiri delavnice, popoldne je bil izveden Festival harmonikarjev, na katerem je sodelovalo šest invalidov. Zadnji dan je sledilo še eno predavanje.

Informativni sestanek za projekt "Občina po meri invalidov"

ZDIS je izvedla vsakoletni informativni sestanek za DI in občine, ki želijo pristopiti k projektu "Občina po meri invalidov". Predstavitev je vodila mag. Andrejka Fatur Videtič, predsednica projektnega sveta. Sodelovali so tudi ostali člani projektnega sveta. Interes za izvajanje projekta je pokazalo 6 občin.

Avtor fotografij: ZDIS