August 2022

DI Logatec: Invalidnost?

Povzeto po: Raziskovalna naloga: Invalid sem. Kako je meni prilagojeno življenje. Avtor: Anej Novak

Kdo je invalid? V SSKJ (slovarju slovenskega knjižnjega jezika) je zapisano, da je invalid oseba, ki je zaradi prirojene telesne napake, posledic bolezni, poškodbe nesposoben ali le delno sposoben za delo. Kot sem s pomočjo anket ugotovil, si velika večina ljudi razlaga oziroma predstavlja, da je to oseba, ki je gibalno ovirana in ima invalidski voziček ne pa, da je invalid lahko tudi oseba ki ima psihične težave, je slepa, gluha itd.

MDI Litija Šmartno: Tradicionalno letovanje na Dugem otoku

Neprespana noč 7. junija ni pomenila nič drugega kot  vznemirjenje pred zgodnjim odhodom na štiridnevno letovanje na Dugi otok. 

Za člane in podporne člane našega društva, ga je, kot že vrsto let zaporedoma, skupaj z Mojco in Mirom, skrbno pripravil naš prijatelj Lovre Gaćina, vodja turistične agencije Travel Tilago.

Pester program je privabil kar 82 udeležencev, ki smo se z dvema avtobusoma podali novim dogodivščinam naproti. 

MDI Litija Šmartno: Začelo se je pred 40. leti

Nenapisane življenjske norme nas obvezujejo, da obletnicam, ki se končujejo na »0« največkrat pripisujemo posebno pozornost, pa naj bo to pri obletnicah  rojstva ali obletnicah delovanja društev, ustanov, posebnih dosežkov in podobno. Tudi v našem društvu je bilo tako, saj smo v letošnjem letu obeležili 40 let delovanja.