MDI Litija Šmartno: Tradicionalno letovanje na Dugem otoku

Neprespana noč 7. junija ni pomenila nič drugega kot  vznemirjenje pred zgodnjim odhodom na štiridnevno letovanje na Dugi otok. 

Za člane in podporne člane našega društva, ga je, kot že vrsto let zaporedoma, skupaj z Mojco in Mirom, skrbno pripravil naš prijatelj Lovre Gaćina, vodja turistične agencije Travel Tilago.

Pester program je privabil kar 82 udeležencev, ki smo se z dvema avtobusoma podali novim dogodivščinam naproti. 

Toplo dopoldansko sonce nas je v Zadru pospremilo na trajekt, slabi dve uri plovbe proti Dugemu otoku sta minili v prijetnem vzdušju. 

Dolg in ozek  severnodalmatinski otok leži zahodno od Ugljana in Pašmana. Na svojem južnem delu se dotika Nacionalnega parka Kornati in je največji izmed otokov zadarskega arhipelaga. 

Številni čudoviti zalivčki, peščene plaže, kristalno čisto morje, mogočni klifi,  skorajda malo divja narava, omamen vonj zdravilnih zelišč, gostoljubje gospoda Lovra in njegove ekipe v hotelu Luka v istoimenski Luki, so več kot razlog, da se na otok vedno znova in znova radi vračamo in s seboj vsako leto popeljemo nove udeležence. 

Avtobusni izlet po otoku, ogled najvišjega jadranskega svetilnika z okolico, obisk  največjega naselja Sali, voden ogled oljčnega nasada z degustacijo, izlet z ladjico na Kornate, plavanje  ali pa le poležavanje na plaži, glasbena spremljava našega večernega druženja s plesom in  razna druga presenečenja gostitelja, je le nekaj doživetij,  ki so letošnje mini dopustovanje naredili nepozabno. 

Tudi domov nas je pospremilo sonce, v upanju, da se na Dugem otoku prihodnje leto spet snidemo in z željo da bi našemu štiridnevnemu druženju primaknili še kakšen dan. 

Tudi današnja neprespana noč, 12. junija, ne pomeni nič drugega kot vznemirjenje. 

Lepi spomini, prijateljstva, ki so se stkala in  okrepila, rišejo nasmeh na obraz in grejejo srce. 

Moja hvaležnost vodstvu društva za organizacijo in izvedbo izleta in seveda za možnost izbire, da se imam lepo, je brezmejna.  

Verjamem, da enako razmišlja tudi večina ostalih udeležencev, zato tudi v njihovem imenu velika hvala. 

Mateja Strmljan