November 2006

Usposabljanje za aktivno sodelovanje in neodvisno življenje

21. in -22.11.2006 - 2-dnevno usposabljanje za aktivno sodelovanje in neodvisno življenje invalidov – III. del je potekalo v Termah Rogaška.
Povabljen sem bil na radio »Štajerski val« za intervju o delu ZDIS in usposabljanju, ki ga je organizirala ZDIS.

Rehabilitacijski program ZDIS v Termah Olimje

18.11.2006 - V nagovoru sem pozdravil vse udeležence rehabilitacijskega programa, predstavil ZDIS, namen zveze, poslanstvo zveze in jim zaželel, da si naužijejo novih spoznanj, energije, ter da vsa nova spoznanja prenesejo v okolje, kjer živijo.
Zaželel sem jim prijetno bivanje v Termah Olimje.

Drago Novak, predsednik ZDIS

ZPIZ

16.11.2006 - Poglavitna točka dnevnega reda 12. seje Sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je bila uskladitev pokojnin in drugih dajatev v novembru 2006. Po izračunih je bil dvig za 1 %, kar za nazaj pomeni 10 % dodatek k novemberski pokojnini. Naslednji dvig se realno pričakuje v februarju.

V Portorožu so se pričeli XII: dnevi Sociakne zbornice. Popoldan sem vodil delavnico na temo – Forum delodajalcev.

Miran Krajnc

Martinovanje v deželi cvička in dobrih ljudi

Dne  9.11.06 smo v DI organizirali še zadnji izlet v letu 2006. Pravzaprav je bilo naše današnje druženje namenjeno  počastitvi svetega Martina, ki po starem izročilu spreminja   mošt v vino.

Svet Vlade za invalide

09.11.2006 - Poglavitna točka dnevnega reda seje Sveta Vlade RS za invalide je bila na temo vdora tujih prirediteljev iger na srečo na slovenski igralniški trg. Vdor tujih prirediteljev iger na srečo pomeni resno grožnjo za zmanjšanje koncesijskih dajatev Loterije Slovenije, iz katerih se napaja FIHO. Nelegalni vstop bwin to potrjuje. Ukrepanje organov pregona in tožilstva ni znano, podzakonskih predpisov, ki bi urejali internetne igre na srečo pa tudi še ni. Predvideni manjši priliv se že izkazuje v finančno šibkejšem planu FIHO za leto 2007.

Bruselj

06.-07.11.2006 Odvila se je dvodnevna evropska konferenca na temo človekovoih pravic v luči vsesplošne vključitve na regionalni in lokalni ravni.
Konferenca pomeni zaključek dveletnega projekta, ki je temeljil na Agendi 22 (nacionalna konferenca v Ljubljani). Pilotni projekt je bil izvajan v 8. državah EU.
Praktični rezultat tega projekta je razviden v izvajanju projekta ZDIS »Občina po meri invalidov« (OPMI). Na konferenci smo imeli možnost predstaviti naš primer (poudarek na akciji oblikovanja koordinacij predstavnikov invalidskih organizacij v občinah, ki so pridobile Listino).

Zreče

26. in 27.10.2006 Dnevi poklicne – zaposlitvene rehabilitacije so v projektnem smislu iskali odgovore na aktualna vprašanja zaposlovanja invalidov, saj so bili vsebinsko naravnani na evalvacijo (modeli) v sistemu zaposlitvene rehabilitacije.

Delo v fokusnih skupinah je dalo možnost tudi naši organizaciji pri predstavitvi pogledov na cilje in namene evalvacije tudi s posredovanjem priemrov dobrih praks (npr. Forum delodajalcev, orodja za potrebe ergonomije, problemi z delodajalci, ki so odtujeni itd.).

(organizatorji: MDDSZ, ZPIZ, Zavod za zaposlovanje, inštitut za rehabilitacijo).

Miran Krajnc

Obisk v DI Črnomelj

24.10.2006 - S predsednikom in sekretarko smo bili na prvem obisku v novem mandatu in sicer v DI Črnomelj. Novi predsednik spoznava društva, nabira izkušnje in z velikim elanom pričenja svoj mandat. Zato je DI Črnomelj pravo izhodišče, predvsem kot primer dobre prakse pri delovanju oz. programih.

Večernja seja Strokovnega sveta ZDIS je minila v sproščeni evalvaciji 8 letnega obdobja, ki se je izteklo. Začenja se nov zagonski cikllus Zveze, ki bo v temeljnih elementih šel v smeri sprejete strategije.

Miran Krajnc