marec 2006

Občni zbor DI Radeče

23.03.2006 – Ni enostavno, kadar predsednik DI nenadoma premine, saj je že po naravi funkcije nanj vezano veliko dejavnosti in informacij. Verjamem v moč, voljo in prizadevnost radeških invalidov, ki so sposobni in pripravljeni izvajati posebne in druge socialne programe v prid in zadovoljstvo članstva. Pomoč koordinatorja kolega Rudija Janežiča, v tem trenutku veliko pomeni. Vtis, ki sem ga dobil na občnem zboru DI je vzpodbuden.

Občni zbor vrhniških invalidov: Delovno s kulturnim praznikom

Društvo invalidov Vrhnika je slovenski kulturni praznik izkoristilo za svoj 23. letni občni zbor. Tako se je 8. februarja v Gostišču Močilnik zbralo lepo število članov društva ter veliko povabljenih gostov.

Projektni svet

20.03.2006 – Sestal se je Projektni svet “Občina po meri invalidov” in glede na najnujnejše kriterije, ki jih mora izpolnjevati vsaka kandidirana občina, bo dan dodatni rok (do 20.05.2006) za dopolnitve. Ti osnovni kriteriji so: soglasje občine, da pristopi k projektu, okrogla miza, komisija za izdelavo analize, sprejet akcijski načrt, ustanovljen Svet za invalide.

Seja Sveta Vlade za invalide

14.03.2006 – Na seji Sveta Vlade RS za invalide smo se seznanili s sklepom Vlade RS glede Informacije o delovanju FIHO. O tem sem na drugih mestih že večkrat pisal. Osebno sem se zelo jasno uprl poslabšanju ekonomskega položaja invalidskih organizacij. Ne želim, da ugasne stabilni vir financiranja, nimam pa pripomb glede nadzora ter meril in kriterijev glede vsebinskega dela (ko jih bomo oblikovali).

3. Hrvaški simpozij delovnih invalidov

13.03.2006 – Zveza delovnih invalidov Hrvaške je organizirala 3. Hrvaški simpozij delovnih invalidov. Teme so bile klasične in v Sloveniji že davno obravnavane (položaj delovnih invalidov v družbi itd.).

DI Slovenj Gradec - ZDRAVSTVENO PREDAVANJE

Dne, 13.3.2006 je DI organiziralo zdravstveno predavanje na temo Bolezni srca in ožilja, ter primerna prehrana, v Hotelu v Slovenj Gradcu.

Predavala je dipl. med. sestra ga. Danica REPAS iz zdravstvenega doma v Slovenj Gradcu.

Predavanja se je udeležilo 60 invalidov.

Ker je zanimanje za predavanje veliko bomo to ponovili v ponedeljek 20.3.2006 v prostorih občine Mislinja.

Občni zbor Aktiva

11.03.2006 – Občni zbor Aktiva invalidov Premogovnika Velenje se mi je zdel kot ogledalo naše Zveze. Govorili smo iz prakse in v bistvu sem skozi vsebino razprav spoznaval poslanstvo ZDIS, ki uresničuje interese ljudi, ki jih sistem odriva iz socialnega partnerstva.

NSIOS

09.03.2006 – Razprava na NSIOS je tekla v smeri odločitve o vložitvi tožbe na RTV Slovenije, ki je v oddaji Tarča resno prizadela invalidske organizacije z neutemeljenimi argumenti in neresnicami. Sledi razgovor z odvetnikom, predvsem zaradi velike moralne škode, pa tudi finančne, ki bo posledično sledila (ali je že tukaj).

Radeče

04.03.2006 – Poslovili smo se od kolega Viktorja Sušina, ki je od ustanovitve vodil DI Radeče. Njegova življenjska pot se je končala grenko, saj mu čas pred smrtjo ni bil naklonjen.

Delovno sodišče

03.03.2006 – Čeprav ne mislim poročati o sodelovanju kot porotnik na delovnem sodišču v Mariboru, moram povedati, da se spoznavam s primeri dejanskega oškodovanja ljudi, ki pridejo zelo težko do svojih pravic. Kako ugoditi delavcu, ki želi uveljaviti plačan bolniški stalež, pa ga je delodajalec že zdavnaj odjavil. On pa dela in tega sploh ne ve. Naj razume kdor more.

seja NSIOS

02.03.2006 – NSIOS je imenoval predstavnike invalidskih organizacij za kandidate članov skupščine organov Socialne zbornice Slovenije (SZS). Za članico Strokovnega sveta SZS je bila soglasno predlagana mag. Tanja Hočevar.

Svet ZPIZ-a

28.02.2006 – na 7. seji Sveta ZPIZ smo obravnavali in sprejeli zaključni račun za leto 2005, plan dela in kadrovski načrt, plan nabav in investicij ter finančni načrt službe.

Sporočilo seje je dejstvo, da ZPIZ posluje transparentno in brez izgub. Ali tudi na račun poslabšanega ekonomskega položaja upokojencev je pa drugo vprašanje.

Podal sem pobudo, da strokovna služba ZPIZ izdela pregled gibanja števila upravičencev do varstvenega dodatka, ki ga prejema vse več upokojencev (namesto vse manj).