junij 2005

UO Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije

Ljubljana, 22.06.2005 – na seji UO Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, smo se seznanili s predlogi sprememb in dopolnitev Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Pri tem gre v veliki meri za uresničitev koalicijskega sporazuma.

Seja Sklada za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov

Glede na rokovnik za razpis prostega delovnega mesta za direktorja Sklada za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov, je nadzorni svet Sklada na 1. izredni seji odpiral prijave na razpis za direktorja. V predpisanem roku je prispelo 9 vlog, od katerih pa sta le 2 odgovarjali razpisnim pogojem. Ostale so bile pomanjkljive, zato jih nismo upoštevali. Kaj podobnega še nisem doživel. Kandidata za direktorja se bosta skladu predstavila 24.06.2005 na 4. redni seji.

Komisija FIHO

20.06.2005 - Sestala se je Komisija za invalidske organizacije pri FIHO in razdelila del sredstev iz naslova dividend (90 mio) za programe osebne asistence (45 %), za delovanje, programe in naložbe. Komisija si je posebej prizadevala za transparentno distribucijo (kriteriji) v skladu s plani invalidskih organizacij, ki razumljivo, presegajo finančne zmožnosti FIHO.

Regijsko srečanje DI Obalno Kraške regije

18. 06.2005 – DI Postojna je bilo organizator regijskega srečanja članov društev invalidov Obalno kraške regije. V turističnem naselju, v izjemno lepem naravnem okolju je zanimiv in na trenutke poučen program prišel še posebej do izraza. Glede na to, da so se prireditelji posebej potrudili je bilo samoumevno, da je srečanje zadovoljilo prav vse udeležence.

Obisk odposlanke EDF, ga. Rike Detmers

17.06.2005 – Dan se je začel s sprejemom gospe Detmers na Direktoratu za invalide in nadaljeval z razgovorom s članom predsedstva Skupnosti slovenskih občin. Nato smo se odpeljali v Velenje, kjer smo se srečali z županom, nato pa razgovore zaključili z vodstvom MDI Šaleške doline. Tu so bili prisotni še drugi predstavniki invalidskih organizacij, ki delujejo na tem območju.

Revija pevskih zborov ZDIS 2005 - poročilo

Dne 16. maja 2005 je Zveza delovnih invalidov Slovenije v sodelovanju z Društvom invalidov Muta v telovadnici OŠ Muta na Muti organizirala že sedmo revijo pevskih zborov društev invalidov Zveze delovnih invalidov Slovenije.

Tovornjak raznolikosti - poročilo

V Ljubljano je na Kongresni trg v četrtek dne 28. aprila 2005 prispel ''TOVARNJAK RAZNOLIKOSTI''. Na prireditvi ob prihodu ''Tovarnjaka raznolikosti'' je nastopil tudi Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije. Nastopale so pevske skupine invalidov, dramsko-igralsko skupine invalidov, posamezniki, glasbene skupine invalidov, zanimivi invalidi, ki se ukvarjajo z nenavadnimi rečmi (olimpijski tekmovalci, podjetniki itd.)

DI Trbovlje: Novičke iz društva

Občina Trbovlje je na predlog našega društva pristopila k projektu Program za neodvisno življenje invalidov. V ta namen je župan imenoval komisijo za pregled dostopnosti invalidom v občini Trbovlje.

V drugi polovici leta 2004 je bil opravljen popis. V letošnjem letu pa smo se prijavili na razpis Zveze delovnih invalidov Slovenije za pridobitev listine »Občina po meri invalidov«.

Katalog ukrepov aktivne politike zaposlovanja za leto 2005

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje sta izdala katalog ukrepov aktivne politike zaposlovanja za leto 2005 (PDF)

DI Kranjska Gora: Poročilo z izleta v deželo kralja Matjaža

Šestindvajsetega maja smo se člani DI odpravili na izlet na Koroško. Odrinili smo ob standardni 7.00 uri iz Rateč, naprej proti Mojstrani pobirali udeležence po že ustaljenem redu, Nadaljevali mimo Kranja, Kamnika proti Črnivcu, kjer smo se ustavili za kratek postanek za kavico. Po cca 30 minutnem postanku nadaljevali do Mozirja ter si v Gaju ogledali razstavo cvetja in objekte, grajene v značilni podeželski arhitekturi. Prečudovito, zelo enostavno in koristno za osvežitev spomina na čase, ki so že davno za nami.

DI Kranjska Gora: Poročilo o druženju na Vitrancu

Pogled z vrha Vitranca - Dne 3. junija 05 ob 10h dopoldan se nas je enaintrideset članov našega društva invalidov zbralo v prostorih društva. Od tu smo se podali peš proti spodnji postaji kranjskogorske žičnice, ki potnika popelje na vrh Vitranca. Tu na vrhu v prekrasnem vremenu smo si vzeli čas za druženje na svežem zraku.

Trilaterala ZDIS-MEOSZ-HSUIR

V okviru trilaterale, to je sodelovanja med ZDIS, MEOSZ in HSUIR, smo bili invalidi ZDIS gostje MEOZS v zdraviliškem kraju Heviz skupaj z invalidi HSUIR v dneh od 22.-29.05.2005.