maj 2009

Slavnostna akademija ob 40. letnici organiziranega delovanja ZDIS

Zveza delovnih invalidov Slovenije je v okviru praznovanja 40. letnice svojega delovanja, ki poteka pod geslom ''Delovni invalidi – vidni ustvarjalci enakih možnosti'' dne 29.5.2009 izvedla slavnostno akademijo, katere pokrovitelj in slavnostni govornik je bil predsednik države dr. Danilo Türk. Nagovor je imel tudi predsednik Zveze Drago Novak. Na prireditvi je svojo pesem recitirala članica Društva invalidov Logatec Frančiška Čuk, glasbeni nastop pa je izvedla skupina Katrinas. Prireditev je povezoval Štefan Kušar.

Zahteva za oceno ustavnosti Zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom

Zveza delovnih invalidov Slovenije je 30.avgusta 2007 na Ustavno sodišče RS vložila zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji (ZUTPG, Ur.l. 114/2006).

Trdimo, da so invalidom kršene naslednje ustavne pravice:
2. člen – pravica do socialne države
14. člen – enakost pred zakonom
50.člen – pravica do socialen varnosti
52.člen – varstvo invalidov

Poročilo predsednika ZDIS za april

03.04.2009 – KOO Gorenjska
Prisotni: MDI Kamnik; MDI Domžale; MDI Kranj; MDI Škofja Loka; DI Žiri; DI Tržič; MDI Radovljica; MDI Jesenice in DI Kranjska Gora; predsednik in sekretarka ZDIS.
Na dnevnem redu so imeli informacijo o delu UO ZDIS, delu v društvih KOO v letu 2008 ter kadrovsko problematiko.

8.5. - 9.5.2009: Usposabljanje za aktivno sodelovanje in neodvisno življenje invalidov; Terme Čatež

Zveza delovnih invalidov Slovenije je v Termah Čatež v dneh od 8.-9.5.2009 organizirala letos že drugo usposabljanje za aktivno sodelovanje in neodvisno življenje invalidov, ki se ga je udeležilo 105 invalidov – prostovoljcev iz naših društev invalidov iz cele Slovenije. Prvi dan v dopoldanskem času so udeleženci sledili predavanju z naslovom: Sanje so nekaj kar (naj) pozabimo, popoldne pa so sodelovali v štirih delavnicah: Kako se bolje sporazumevati?; Socialno vključevanje invalidov in obvladovanje časa; Iz lastne prakse v prakso; Varovanje osebnih podatkov pri prejemanju, razvrščanju in arhiviranju dokumentov.

Drugi dan je sledilo predavanja: Doživljanje krize in reševanje problemov.

Tovrstno usposabljanje se je ponovno pokazalo kot oblika dela, ki je med invalidi prostovoljci, ki delajo na društvih invalidov, zaželena in dobrodošla.

11. revija pevskih zborov društev invalidov zveze delovniih invalidov Slovenije, Mozirje, 16.5.2009

Zveza delovnih invalidov Slovenije je v sodelovanju z Zgornjesavinjskim medobčinskim društvom invalidov Mozirje dne 16.5.2009 v športni dvorani pri Osnovni šoli v Mozirju organizirala 11. revijo pevskih zborov društev invalidov Zveze delovnih invalidov Slovenije.

Na reviji je nastopilo 19 pevskih zborov iz 19 društev invalidov iz cele Slovenije.

Praznovanje okroglega jubileja članice Medobčinskega društva delovnih invalidov Celje

So dnevi in dnevi, ko je dan enak dnevu. Pride pa tudi dan, ki je poseben, poseben ker bo naša dolgoletna članica Anka Koroščeva, praznovala okrogli jubilej. Dopolnila bo časti vredna leta.

ODI Dravinjska dolina: tekmovanje v "Lovljenju rib s plovcem"

Območno društvo invalidov Dravinjske doline je v soboto, 9. maja uspešno izvedlo področno tekmovanje v "Lovljenju rib s plovcem" na ribniku Jernejček. Udeležilo se ga je vključno z domačo 9 ekip društev invalidov iz Celjske in Koroške regije.