DI Trbovlje – kopalni dan terme 3000

4. KOPALNI DAN MORAVSKE TOPLICE IN  OGLED DOMAČIJE  LUŠT

Kljub  ponovnemu izbruhu virusa COVID-19 se trudimo in skušamo v kar največji meri  realizirati  zastavljeni  letni program dela, vendar z določenimi spremembami in varnostjo v skladu z navodilii NIJZ-ja.

Tako smo se odločili, da namesto kopalnega dne v Strunjanu /prevelika gneča kopalcev/, realiziramo 4. kopalni dan v Termah 3000 Moravske Toplice. 

Po predhodnem dogovoru o možnosti obiska kopališča, smo razpisali termin in tudi vpisali 25 invalidov za kopanje, v skladu z navodili NIJZ – število oseb v avtobusu , pripravili sezname s podatki  - naslov in telefonska številka. Termin za kopanje smo imeli v popoldanskem času od 15. ure dalje.

Po kavici na počivališču Tepanje smo nadaljevali pot v Prekmurje. Prvi postanek je bil na domačiji LUŠT.  Tam so nam pripravili degustacijo različnih vrst paradižnika in tudi predstavili, na kakšen način poteka vzgoja in proizvodnja paradižnikov.

Rastlinjak, v katerem zorijo LUŠTni paradižniki se nahaja v Renkovcih, majhni prekmurski vasici. Obsega 90.000 m2 /9 ha/ s steklom pokritih površin. V zimskem času rastlinjak ogrevajo z vodo iz geotermalne vrtine, ki zagotavlja okolju prijazen in obnovljiv vir energije. Seme nabavijo v Sloveniji, nadaljno vzgojo sadik pa jim naredijo na Nizozemskem, saj v Sloveniji ni tako velikega proizvajalca. 

Po predstavitvi proizvodnje so nam pripravili degustacijo različnih vrst paradižnikov: grozdasti paradižnik , mali grozdasti paradižnik, slivov paradižnik, veliki paradižnik /po naše volovsko srce/, pisani Luštek in češnjev paradižnik. 

V njihovi trgovini smo lahko nabavili vse vrste paradižnikov,  v ceni ogleda pa je bila tudi vračunana vrečka grozdastega  paradižnika, katerega smo prejeli vsi obiskovalci. Zanimivo je tudi, da so papirne  vrečke, v katere pakirajo paradižnik izdelane iz  stebel rastlin LUŠT paradižnika.

Po ogledu smo pot nadaljevali v Dobrovnik, kjer smo lahko na električnih drogovih videli gnezda štorkelj, v gostilni LIpot pa so nam pripravili kosilo z značilnimi prekmurskimi jedmi. Gibanica ni manjkala.

Z vremenom  v dopoldnevu nismo imeli sreče, popoldan pa se je razvedrilo, tako da smo pred kopališče Terme 3000 prispeli v lepem vremenu. Kopališče je veliko, tako da smo se v trenutku porazgubili i po zunanjih in notranjih površinah. V zunanjem bazenu smo z vodeno hidro gimnastiko pošteno razgibali vse ude.   Moravske Toplice so bile leta 1964 razglašene za naravno  zdravilišče. Voda, ki se nahaja v globinah od 967 do 1467 m v Mursko- Zalskem bazenu, zaradi koncentracije zdravilnih učinkovin, ugodno vpliva  predvsem na lokomotorni sistem  in revmatična obolenja, zato pozitivno vpliva na zdravje. Zaradi dokazano blagodejnih učinkov je voda edinstvena ne le v Evropi, ampak tudi v svetovnem merilu.

Bilo nam je lepo, če bomo lahko – vezano na okužbe z virusom Covid - 19, pa bomo pripravili v avgustu  kopalni dan v Termah Krka Dolenjske Toplice.

Stanka Kink, DI Trbovlje