MDDI Celje: peka krofov

Ko smo ljudje srečni, ne opazimo ali je zima ali pomlad. Ne opazimo kako minljiv je čas.

Opazimo in vemo pa, da se radi družimo z ljudmi, ki se znajo radostiti, smejati, ki znajo razumeti tegobe, ki pestijo ljudi, ki imajo nasmeh na obrazu, lesk v očeh a v srcu rano.

Ker se radi družimo s sebi enakimi, smo pripravili ustvarjalno delavnico »peka krofov«. Ob druženjih si radi izmenjamo izkušnje in se kaj novega naučimo.

Še v času mojega otroštva je bil pust nekaj posebnega. Ko smo otroci prišli iz šole, je po hiši dišala po krofih, ki jih je mama spekla. Polna skleda dobrot je bila pripravljena za maškare. Krofi so se pekli, ko ni bilo nikogar, ki bi motil in shladil kuhinjo in krofe prehladil.

Danes pa je malo drugače. Peka krofov je še vedno tradicija in s pripomočki, ki jih imamo je priprava in peka enostavnejša. Pust je mimo in zato smo se odločili, da se ob peki krofov srečamo.

Izmenjali smo si izkušnje in se ob pripovedovanju pustnih prigod in peke krofov babic nasmejali. Prva »runda« je bila hitro gotova in ob degustaciji smo nahranili želodčke, brbončice in naše dušice.

Radi se družimo in med seboj poveselimo, saj na ta način ni dan enak dnevu. V delavnici sta bili tudi dve novi članici, ki ju je bolezen hudo zaznamovala. Pripovedovali sta o trnovi poti k izboljšanju zdravja, a z vztrajnostjo in trdo voljo vidita pot k izboljšanju. Srečanje, kot je bilo današnje, jima je bilo všeč, saj sta spoznali nove prijatelje, in ob ustvarjalnosti je dan kar prehitro minil. Skozi razgovore ob peki smo spet potrdili misel, ki prav sigurno drži: »naredimo si vsak trenutek lep, zanimiv, prijeten, tu zdaj, zdaj ko lahko« in dan je malo drugačen. Poti, ki jih moramo prehoditi so manj strme, saj nas vsaj v mislih spremlja še kdo, nekdo, ki ima enako ali še hujšo težavo.

Danes smo si izmenjali kar nekaj izkušenj, z izdelkom smo bili več kot zadovoljni, vezi prijateljstva pa so spet podaljšale in utrdile naš mozaik zadovoljstva.

Razšli smo se z rekom »ponovili bomo vajo«.
 

Dragica Mirnik, predsednica