DI Slovenj Gradec: Pravna pomoč ZDIS delovnim invalidom v podjetju Johnson Controls NTU

V dogovoru z Zvezo delovnih invalidov Slovenije je Društvo invalidov Slovenj Gradec skupaj z Aktivom invalidov Johnson Controls NTU v mesecu juliju 2012 organiziralo za zaposlene delovne invalide pravno pomoč iz področja delovne zakonodaje.

Srečanja so se poleg zaposlenih invalidov udeležili še pravnica Sanja Jablanovič, predsednica Društva invalidov Slovenj Gradec Stanislava Tamše, socialna delavka v podjetju JC NTU Marina Vajde, predsednik Sindikata Bojan Rošer in predsednik Sveta delavcev Janez Knez.

Zaposlene je predvsem zanimalo, kakšne so pravice in dolžnosti invalidov, nočno delo, kakšna je možnost napredovanja, če ima nadomestilo, premeščanje invalidov na druga delovna mesta itd.

Pravnica Sanja Jablanovič, je uvodoma spregovorila o splošnem delu Zakona o delovnih razmerjih. Prisotne je seznanila o vrstah invalidnosti, pogodbi o zaposlitvi, o pravicah invalidnosti, o medicini dela, katero poda mnenje o zdravstvenem stanju invalida in se vključi v kolektivno pogodbo, prireditev delovnega mesta delodajalcev, koliko dopusta jim pripada glede na invalidnost, o nadurnem delu, premestitvah, poklicni rehabilitaciji, prekinitvi delovnega razmerja s strani delodajalca z utemeljitvijo, katero se pošlje komisiji na MDDSZ.

Spregovorila je tudi o Temeljnem zakonu o invalidskem in pokojninskem zavarovanju.

Na koncu je pravnica dejala, da je podjetje JC NTU prvo v Sloveniji, ki je dovolilo in sprejelo predstavnika za pravno pomoč.

Tudi delovni invalidi so bili zadovoljni z razlago zakonodaje, marsičesa niso vedeli, predstavnik Sindikata pa je dejal, da upa, da bodo s takim izobraževanjem invalidov še nadaljevali v okviru njihovega podjetja.

Predsednica Društva invalidov Slovenj Gradec,
Stanislava Tamše