MDI Murska Sobota: Brigita Gyergyek - Slutnja in znamenje

SOBOTA, 24.05.1997 SLUTNJA IN ZNAMENJE

Pred dobrimi štirimi leti sem si zapisovala svoje sanje in si poskušala razložiti njihov pomen. V spominu so se mi vtisnile sanje o veliki prazni sobi, ki je bila brez oken. Samo velika vrata so bila odprta na stežaj. Bila je noč in le delček ulične svetlobe je prihajal v temen prostor.

Z menoj v sobi sta bila dva moška, ki sem ju poznala le na videz. Starejši moški je bil debel, a mlajši suh. Z mlajšim sem prestopila prag in že sva bila na pločniku. Ozrla sem se k starejšemu moškemu, ki je stal v hladni sobi sam.

Le kaj so mi hotele sanje povedati, takrat še nisem razumela, samo slutila sem, da bo spet nekaj narobe. Nekaj dni kasneje…

Bila je aprilska noč. Prišla sem iz kopalnice v dnevno sobo in mama mi je iz spalnice sporočila, da je že v postelji.

»Vem zakaj mi to praviš,« sem ji odgovorila in ostala še malo pokonci. Naenkrat zaslišim iz njene spalnice močno kašljanje, kihanje in smrkanje. V postelji ni več mogla zdržati, zato je pobrala vzglavnik in odejo, ter se preselila v dnevno sobo na kavč. V kozarec vode sem potopila tableto Aspirin + C in ji ga prinesla. Ta silovit prehlad je trajal približno petnajst minut.

Bilo je že pozno, ko je zazvonil telefon. Z druge strani žice se je oglasila bratova žena: »Jožek se je smrtno ponesrečil.« Stala sem s slušalko v roki in nisem mogla verjeti, da je res.

Zdaj sem prepričana, da sta moška iz mojih sanj v resnici bila moja brata. Starejši moški v sobi je predstavljal mojega najstarejšega brata, ki se je smrtno ponesrečil. Drugi, mlajši moški, ki je z menoj odšel iz sobe, pa je predstavljal mojega drugega brata.

Prepričana sem tudi, da je mamin »navidezni prehlad«, ki se je v trenutku pojavil in izginil, verjemite ali ne, povezan z bratovo nesrečo.

 

Brigita Gyergyek, MDI Murska Sobota