MDI Murska Sobota: Brigita Gyergyek - Nepozabna mama

SREDA, 04.06.1997 NEPOZABNA MAMA

V otroških letih sem slišala zgodbo svoje mame, ki jo je nekomu pripovedovala. Vsega si nisem zapomnila, zato sem jo prosila naj mi pove kako je bilo. Ni povsem prepričana, če je njena mama umrla zaradi tuberkoloze ali pljučnega raka, samo to ve, da se je zdravila v Zagrebu. Zgodba se glasi nekako takole:

Pred enainšestdesetimi leti se je rodila moja mama, ki je bila v družini najmlajša. Otroštvo, koliko ga je imela, je preživela v rojstni vasi Bakovci. Ko je bila stara leto in pol, ji je umrla mama. Svoje mame se ne spominja, vendar po pripovedovanju starejših žená je bila pametna, dobra in lepa. Ohranila se je samo ena fotografija, katere nismo uspeli do danes dobiti. Tako bi lahko spoznala kakšna je bila moja babica. Dedek se je ponovno poročil, saj je bilo pri hiši šest otrok, za katere je bilo treba poskrbeti. Hiša je bila majhna s slamo krita. Ko je moja mama bila stara približno deset let, se je zgodilo nekaj nepozabnega.

Nek večer je z drugimi deklicami in ženami pomagala plesti iz rož in zelenja vence za prvo mašo posvečenega duhovnika. Prišla je pozno domov, se odpravila v posteljo in začela moliti. Mesečina se je razlila po vsej vasi in pričarala vso njeno lepoto. Srebrna svetloba se je prikradla v marsikatero hišo do zadnjega kotička. Prav tako je bilo v mamini sobi v kateri je bila. Vrata sobe so bila zaprta. Nenadoma je zagledala žensko postavo, ki se je počasi približala k njeni postelji. Sklonila se je k njej in jo rahlo pobožala z mrzlo roko po licu rekoč: »Anika, ubogaj svojo mačeho!« Moja mama je v postelji nepremično ležala in jo gledala. Žena, ki jo je obiskala je bila oblečena v temno obleko z belimi drobnimi pikami, na glavi pa je nosila belo ruto s temnimi pikami. Njena prosojna postava se je napotila proti zaprti omari in izginila brez sledu.

Zgodaj zjutraj je zaslišala očetove korake, ki so se napotili na dvorišče. Anika je planila iz postelje za njim: »Ata, kakšna je bila moja mama?« je prestrašeno vprašala. Očetu se je čudno zdelo, da ga je po tolikem času vprašala za svojo mamo, zato je hotel vedeti kaj se je zgodilo. Razložila in opisala mu je vse, kaj se je ponoči zgodilo.

Zamišljen je obstal in ji po tihem dejal: »Prav gotovo je bila moja Francka – tvoja mama.«

Brigita Gyergyek, MDI Murska Sobota