Nagovor na srečanju Zgornjesavinjsko medobčinskega društva invalidov Mozirje

Logarska dolina, 28. 8. 2004 - Nagovor na srečanju Zgornjesavinjsko medobčinskega društva invalidov MozirjeDrage članice in člani, spoštovani župan občine Solčava, cenjeni gostje!

Veseli me, da vas lahko pozdravim v imeni Zveze delovnih invalidov Slovenije na shodu našega članstva, ki ga po množičnosti štejemo za drugega največjega v naši invalidski organizaciji oziroma nasploh v Sloveniji.

S prisotnostjo na današnji prireditvi ste na svojstven način izrazili svojo pripadnost, ki vedno bolj pomeni tudi družbeno moč in kaže, da predstavljamo resno partnerstvo v civilnem dialogu, ki ga v državi ni mogoče prezreti.

Pa vendar z vzvodi našega odločanja v družbi nismo zadovoljni. Razlog je preprost, saj se srečujemo z zmanjšanjem pravic, ki smo jih nekoč že imeli pa so se nam izmuznile v zakonodajnih mlinih, kjer enostavno nismo imeli svojih ljudi.

Mnogi so se s tem sprijaznili, ker pač mislijo, da se tukaj ne da nič storiti. O ja, pa se da, pa še kako se da! Zdaj imamo končno priložnost svojo usodo oblikovati po svoji meri, vrniti izgubljeno in se izenačiti z invalidi v razvitih državah EU.

Ta priložnost se imenuje Junijska lista, ki je priznano edina nestrankarska lista, ki bo sodelovala na jesenskih državnozborskih volitvah. Lista, ki se garantirano ne bo ukvarjala s politiko, ki je nihče ne mara, lista, ki zavrača politično zdraharstvo, lista, ki svojih volivcev nikoli ne bo razočarala.

Junijski listi gre izključno za ustvarjanje take socialne države, ki ne bo dopuščala stisk in trpljenja invalidov, bolnih in pomoči potrebnih. Junijsko listo predstavljajo tudi medicinske sestre in tehniki ter socialno misleči ljudje.

Zdaj vam je že jasno, da Junijska lista ima prihodnost, da se ji izplača dati glas na volitvah, saj se ta glas da vsem nam, ki vemo, kaj je hudo v življenju, ki vemo, da brez enakih možnosti ne moremo živeti človeka dostojno življenje.

Dajmo glas za večjo dostopnost do ortopedskih pripomočkov, za večjo dostopnost do zdravstvenih storitev, za številne davčne olajšave, ki niso privilegiji invalidov, temveč le priložnost za izenačevanje možnosti z vsemi tistimi, ki trpljenja še niso izkusili.

Nam invalidom se je zgodila enkratna in edinstvena priložnost, saj imamo prvič v zgodovini pravico in možnost izvoliti svojega, samo svojega poslanca v Državni zbor RS, ki bo samo naš in od nikogar drugega. Z njegovo pomočjo bomo spreminjali in dopolnjevali zakonodajo na področju invalidskega varstva in končno odločali o svojih zadevah sami.

Spoštovani! Razmislite o tem in stopite na svojo stran. Pa na svojo stran povabite še druge. Želim vam prijetno druženje in dobro počutje. Danes je dan za dobro voljo.

Miran Krajnc