MDI Domžale – 25.jubilejna pevska revija ZDIS v Murski Soboti

Medobčinsko društvo invalidov Domžale je v soboto, 13. maja, že šestič sodelovalo na pevski reviji, ki jo vsakoletno organizira Zveza delovnih invalidov Slovenije v skladu s Pravilnikom za izvajanje posebnega socialnega programa »Skrb za integracijo invalidov v kulturno življenje«, ki ga izvaja tudi naše društvo. Letošnje srečanje je soorganiziralo Medobčinsko društvo invalidov Murska Sobota, ki letos praznuje 50. obletnico, bilo pa je še prav posebej slovesno, saj pevska revija ZDIS obeležuje 25. jubilej. Na reviji je sodelovalo 20 zborov, med njimi tudi naše društvo, ki je nastopalo z 11 članicami pod vodstvom zborovodkinje Erike Rode, ki že od ustanovitve vodi ženski pevski zbor.

Ob udeležbi na tej prireditvi smo izkoristili priložnost za ogled kulturnih znamenitosti v okolici Murske Sobote. Ogledu se je pridružilo še 40 drugih članov invalidov. Prvi postanek nas je popeljal v Veliko Polano, kjer smo si ogledali domačijo Miška Kranjca in park Dežela štorkelj. Pred domačijo Miška Kranjca nas je sprejela voditeljica, ki nam je predstavila življenje priznanega pisatelja, ki je največ pisal o prekmurskem človeku. Miško Kranjec je napisal preko 50 romanov, črtic in novel ter je znan vsem Slovencem. Domačija je zasnovana kot kombinacija spominske sobe, pisateljeve delovne sobe s knjižnico ter galerije s pisateljevimi laičnimi oljnimi platni in fotografijami. V neposredni bližini se nahaja park Dežela štorkelj, ki je bil leta 1999 proglašen za Evropsko vas štorkelj. V parku smo izvedeli veliko o štorkljah ter si ogledali naravno dediščino z zasajenimi avtohtonimi rastlinskimi vrstami. Prav tako smo si ogledali nagrade in priznanja, ki jih je kraj prejel, ter izvedeli, da je Velika Polana zabeležena v Guinnessovi knjigi rekordov, saj je bilo tu skuhana največja in najtežja bujta repa na svetu.

Po prijetnih vtisih in zanimivih informacijah smo se odpravili v center Murske Sobote, kjer smo obiskali evangeličansko cerkev, ki se nahaja v središču mesta. Temeljni kamen cerkve so položili leta 1909, zgrajena pa je iz opeke s tremi pročelnimi stolpi, pri čemer je osrednji stolp visok zvonik. Okenska rozeta nad glavnim vhodom se ponovi v oltarnem delu s podobo Martina Lutra. Pred in za cerkvijo se razprostira park, kjer smo si lahko vzeli čas za počitek pod krošnjami dreves.

Polni novih znanj in vtisov smo se vrnili na prizorišče revije pevskih zborov, kjer so že čakale naše pevke, pripravljene za nastop. Naše pevke se redno udeležujejo tedenskih vaj, a še posebej pa so se pripravile za nastop na reviji. Na vrsti so bile sedme in takrat smo jih podprli ter na koncu nagradili z bučnim aplavzom. Predstavile so se z dvema pesmima, in sicer ljudsko pesmijo "Pa se sliš'" ter afriško duhovno pesmijo "Siyahamba ekukhanyeni kwenkos". Na koncu so vsi zbori zapeli še dve skupni pesmi: »Pozdrav invalidom« Antona Petka ter "V Radence pot me pelje" Alfija Nipiča, Slavka in Vilka Avsenika.

Po končani reviji so člani društva polni veselja in zadovoljstva zaključili svoj izlet. Vrnitev domov je bila polna hvaležnosti za izkušnje, ki so jih delili skupaj, ter za priložnost, da so pevke s svojim nastopom obogatile revijo. Občutek skupnosti, glasbe in kulturne dediščine je še dodatno okrepil vezi med člani društva, ki so se med potjo domov veselo pogovarjali in se spominjali preživetih trenutkov. Vsi skupaj so dokaz, da je glasba univerzalni jezik, ki premosti ovire in združuje srca. Veseli smo, da nam Zveza delovnih invalidov Slovenije vedno znova omogoča nove priložnosti za sodelovanje in širjenje svojega vpliva na skupnost ter za ustvarjanje bolj vključujočega sveta, kjer je prostor za vsakega posameznika.
 

Za Medobčinsko društvo invalidov Domžale
Avtor: Vida Perne, MDI Domžale
Avtor fotografij: Vida Perne, MDI Domžale

 

Galerija slik - klik na sliko odpre galerijo v novem oknu