DI Trbovlje: Sekcija ročnih del

Sekcija ročnih del Društva invalidov Trbovlje je bila ustanovljena v letu 1996 . Novembra istega leta so članice in člani na 1. razstavi že predstavili svoje izdelke.

Takrat so zapisali v knjigo vtisov tale verz:

Vse kar je lepo, vzgaja, plemeniti, napravi ljudi boljše. Ustvarja spoštovanje in ljubezen, prinaša mir in blaginjo, je dragoceno in govori v jeziku vsega sveta.

Od takrat vsako leto pripravijo razstavo izdelkov, razen v času epidemije. Vsako drugo leto pa svoje izdelke predstavijo na razstavi umetniških del v organizaciji Zveze delovnih invalidov Slovenije in Društva invalidov Slovenj Gradec. Članice svoje znanje nadgrajujejo z udeležbo na ustvarjalnih delavnicah v organizaciji ZDIS, pa tudi medsebojno izmenjujejo  izkušnje in znanja.

Obiskujejo razstave sosednjih društev in društev v lokalni skupnosti. Tudi na tak način se prenašajo znanja, saj  si delijo izkušnje ali pa samo vzorčke oz. sheme za izdelavo posameznih izdelkov. Enkrat tedensko se srečujejo na ustvarjalnih delavnicah, pred  lastno razstavo pa tudi večkrat tedensko.  Ne gre zgolj za ročno delo, gre za ustvarjanje. In ko ustvariš  en izdelek, te to napolni z neko radostjo in tako dobiš veselje do česa drugega.  Ko narediš izdelek in ga podariš naprej, ljudje pa se ga razveselijo, te radosti. In ko si zadovoljen, je tudi življenje malo lažje.  In zato je tudi tedensko srečevanje neke vrste psihoterapija, socializacije in še kaj.

Pred dvema letoma nas je strokovna služba ZDIS zaprosila, da svoj izdelek predstavimo širše – društvom invalidov ZDIS.  Članice in člani so sprejeli izziv in izdelali 150  palčkov. Zaradi epidemije so se društvom lahko predstavile šele novembra letos v Laškem.

Že drugo leto zapored so članice in člani  pripravili razstavo v lastnih prostorih. Letošnja razstava je potekala od 28.11.22 do 30.11.22.  Nekaj utrinkov iz razstave  si lahko ogledate v nadaljevanju.

Stanka Kink
Avtor fotografij: Vesel Šalja, DI Trbovlje