Podelitev 650 parov copatk porodnišnici Ljubljana

Društvo Invalidov Ljubljana Šiška in KUD JaReM sta konec oktobra v Zlatem Kotičku v Medvodah pripravila dogodek, na katerem so Porodnišnici Ljubljana podarili 650 parov copatk za novorojenčke. Ročno so jih izdelale članice obeh društev. Medgeneracijska vez, ki jo predstavljajo copatki, je sedaj postala že tradicionalna.

"V projekt smo vključeni peto leto, ko smo se priključili KUD JaReM. V njem sodeluje skupaj okrog trideset članic. To je medgeneracijski projekt, ki je za naše društvo zelo pomemben. Za letošnjo akcijo so članice obeh društev spletle kar 650 parov copatk. Če vemo, da za enega porabijo tri ure, potem je jasno, koliko truda je vloženega. Zelo so pridne, jih tudi spodbujamo, tako da so 50 parov spletle že za prihodnje leto. Pričakujem, da jih bo na koncu vsaj toliko, kot letos, če ne še kaj več," je povedal Dušan Bajuk, predsednik Društva invalidov Ljubljana Šiška. Gonilni sili projekta sta Marija Podvez in Radojka Mitrović. "Copatke pletem z veseljem, vzame pa kar veliko časa. Upam, da so jih mamice zelo vesele," je dejala Radojka Mitrović, Marija Podvez pa se je najprej zahvalila vsem, ki jim pri tem pomagajo tako finančno kot s spodbudami. "Vesela sem, da naša skupna akcija dveh društev tako dobro uspeva," je dodala.

V Porodnišnici Ljubljana se copatk vsako leto zelo razveselijo. "Številke so iz leta v leto višje. 650 parov bo zadoščalo za približno tri mesece. Najverjetneje jih bomo začeli deliti po prvem novembru. Vsaka mamica bo za novorojenčka dobila en par copatk. Tega darila so izredno vesele in njihovega zadovoljstva se ne da opisati z besedami. To je nekaj najlepšega, so najlepše darilo. V copatke je vloženega veliko truda, veliko ljubezni. So različnih barv, a vsake so po svoje lepe. Vsake je treba ceniti. Z velikim veseljem jih delimo. V imenu mamic in v našem imenu se vsem, ki so pletle copatke, najlepše zahvaljujem," je pojasnila Tanja Grošelj, glavna medicinska sestra. Copatki, ki jih spletejo v tem projektu, so trenutno edini, ki jih prejmejo v ljubljanski porodnišnici.

V imenu Občine Medvode se je dogodka udeležil podžupan Ivo Rep. Potekal je tudi kratek kulturno-umetniški program.

Še povezava do TV prispevka:

https://www.facebook.com/diljsiska/videos/1108541847211979
 

Avtor slik je Sabina Bajuk

Avtor članka: Dušan Bajuk, predsednik DI Ljubljana – Šiška