Novičke iz DI Trbovlje

No, kar nekaj časa je minilo, od našega zadnjega javljanja na portalu ZDIS. Vendar nismo počivali, pridno smo delali na realizaciji zastavljenega programa dela. Tako smo  konec avgusta obiskali Izolo. Vkrcali smo se na ladjo Zlatorepka, ki nas je popeljala po Piranskem zalivu, za dobro razpoloženje je poskrbel harmonikar Boštjan, za naše želodčke pa osebje na ladji, ki nam je pripravilo ribji piknik. Ker pa  so med nami tudi izjeme in ne jedo rib, so njim pripravili nekaj od mesa, tako da so bili vsi zadovoljni.
Slovensko morje predstavlja približno tretjino površine celotnega Tržaškega zaliva. Leži v severnem delu tega zaliva in ga sestavljata dva večja zaliva, Koprski in Piranski zaliv, ter dva manjša, zaliv sv. Jerneja in Mesečev zaliv. Z ladje se nam je odpiral pogled na zaščiten del obale, 80 metrov visok klif je z 200-metrskim pasom morja razglašen za naravni rezervat in je največji flišni klif na vzhodnem Jadranu. Prepadne flišne stene in prodna obala so v celoti prepuščeni naravnim procesom, kjer morje, dež in veter krušljive plasti kamnin neprestano oblikujejo in spreminjajo v novo obliko. Čas do odhoda  smo izkoristili za kopanje. Pozno popoldan smo dan na obali zaključili. Luštno je bilo.

1.9.2022 smo letovali v Albaniji v mestu Drač. V okviru tedenskega letovanja smo imeli organizirane tudi tri izlete in sicer v glavno mesto Tirano,  ogled destilarne znamenitega konjaka Skenderbeg in pa trdnjave Kluge. Udeleženci so bili prijetno presenečeni v Albaniji.
September je bil za športnike ribiče precej aktiven. Udeležili so se prijateljskih tekem v Laškem, Litiji in v Zagorju. Ekipi pikada  sta začeli z redno vadbo. Tudi ekipi balinanja in namiznega tenisa  vadita in se udeležujeta prijateljskih tekem v organizaciji  Društev upokojencev.
Septembra smo se kopali v Dolenjskih toplicah, popoldanski čas pa izkoristili za obisk Gadove peči, kjer nam je gostitelj postregel s specialitetami iz krško poljskih prašičev, imeli pa smo tudi degustacijo različnih vrst vina.

3.10.22 smo organizirali tradicionalno srečanje invalidov v avli Delavskega doma Trbovlje. Udeležilo se je preko 100 invalidov, v kulturnem delu pa je sodeloval harmonikaš Boštjan Kavšek. Igral je stare   pesmi, katere so udeleženci poznali in tudi ubrano zapeli. Ob dobri hrani in glasbi je naše druženje hitro minilo.

V soboto, 8.10.22 je potekalo OT  v pikadu. Organizator je bilo Društvo invalidov Sevnica. Naši športniki so zasedli odlično 2. mesto in se tako uvrstili na Državno prvenstvo Zveze za šport invalidov Slovenije – paraolimpijski komite. 21.10.22 imamo zadnji letošnji kopalni dan v termah Radenci. Ogledali si bomo tudi sonaravni center na križišču kultur PACHAMAMA v Spodnjih Ivanovcih.

Avtor: Stanka Kink, tajnica DI Trbovlje

Avtor fotografije: Vesel Šalja