Društvo invalidov Ilirska Bistrica: Kaj nam je uspelo

Končno. Po dveh sušnih letih, ko so zaradi epidemije covida praktično zamrla vsa množična druženja, nam je letos le uspelo, da smo se s članstvom srečali na zboru članov, pikniku in na pohodih v naravo.
Pa ne samo to. Izpeljali smo tudi druge številne aktivnosti.

V spomladanskem času smo se srečali na volilnem zboru članov. Po potrjevanju poročil za lansko leto in planom dela tekočega leta, so bile na dnevnem redu tudi volitve. V organe društva je bilo izvoljenih nekaj mlajših članov.

V poletnem času smo se srečali in sproščeno družili na pikniku, v naravi, ob reki Reki in v prijetni senci starodavnih dreves. Ob živi glasbi, okusni hrani in pijači  smo se  sprostili, razveselili in ob prijetnem klepetu obnavljali dragocene spomine na skupna srečanja. Pa tudi zaplesali.

Pred tem smo se v maju korajžno podali na pohod. Na cilju v naravi smo se pod strokovnim vodstvom še razgibali in izmerili krvni tlak. Prijetno druženje smo nadaljevali v bližnjem gostišču.

V juniju smo se podali na ogled kraških parkov in muzejev. Za začetek smo obiskali Trst, se sprehodili ob tamkajšnji obali in si s strokovnim vodenjem ogledali znane, zanimive znamenitosti. Na strmem nabrežju kraške planote nad Tržaškim zalivom nas je v naselju Križ pritegnil ribiški muzej, ki prikazuje zgodovino in tradicije ribištva slovenskih prebivalcev ob obali med Trstom in izlivom reke Timav , ki so se tam naselili pred več kot tisoč leti. Popoldanski čas pa je bil rezerviran za Lipico, oazo na Krasu, in sprehod v Dolino Marije Lurške, ki je pravo malo svetišče na prostem.  Pa še postanek v vasi Lokev za ogled vojaškega muzeja, ki se nahaja v obrambnem stolpu iz leta 1487 in hrani vojaško zgodovino in kulturno dediščino slovenske novejše zgodovine, s poudarkom na Primorski.

Za naše dobro, zdravo počutje smo v  tem času na zunanjem prostoru kar petkrat prisluhnili izkušeni medicinski sestri s področja zdravja: holesterol, prehrana, gibanje; demenca, opozorilni znaki, nasveti; revmatična obolenja in zdravljenje; nevropatske bolečine in o kardioloških težavah.

Ko se poletna vročina počasi umika milejšim dnem, ki napovedujejo nov letni čas, smo povabili člane na rekreacijski pohod »gibanje in telovadba za zdravje«. Sončen dan smo izkoristili za gibanje, telovadbo, merjenje krvnega tlaka in kisika v krvi in druženje v naravi.

V času koronavirusa je povezanost med društvi invalidov  potekala v športnem slogu. Izkazali so se naši športniki in športnice. Strelci so tekmovali na območnem strelskem tekmovanju v Idriji in naš strelec, Slavko Mahne, se je uvrstil na državno prvenstvo in na tem strelskem tekmovanju dosegel prvo mesto med ekipami ZDIS.
Balinarji in balinarke so na balinarski turnir, ki ga vsako leto v juniju prirejamo v počastitev našega občinskega praznika in dneva državnosti povabili člane iz društev invalidov  Piran, Izola, Koper, Sežana, Pivka, Postojna, Logatec, Cerknica in Vrhnika. Prav tako so se udeležili  prijateljskih balinarskih turnirjev, ki so jih organizirala omenjena društva.  Društveni  prostor so obogatili s številnimi pokali.
Za zaključek balinarske sezone pa so tekmovali v igri bližanja k balinu. Med balinarkami je bila naj bližalka Jožica Kovačič, med balinarji pa Marjan Strle.

Še veliko smo postorili: obiskali naše nemočne invalide in poskrbeli za obdaritev, v delavnici ročnih del pripravili izdelke, ki bodo na ogled v mestni knjižnici v počastitev mednarodnega dneva invalidov in solidno uredili društvene prostore po vdoru meteorne vode s fekalijami. Za sanacijo prostorov se je zelo angažirala in vložila veliko prostovoljnih ur naša podpredsednica Irena Bubnič. In še nadzorna skupina ZDIS je v juniju opravila redni nadzor v društvu o stanju in podatkih o porabi sredstev ZDIS/FIHO.

V tem času, ki je še vedno zaznamovan z negotovostjo zaradi koronavirusa, bodimo previdni še naprej in upoštevajmo strokovna navodila. Ostanimo zdravi. Srečno!

Jožica Žibert, predsednica DI Ilirska Bistrica

Avtor fotografij: J. Božič