Brač – otok, ki ga ne pozabiš

V četrtek, 1.9.2022,  smo se člani Medobčinskega društva invalidov Litija -  Šmartno z agencijo Travel – Tilago  kar s tremi avtobusi odpeljali na letovanje na otok Brač. Bilo nas je kar 153. Vrnili smo se v četrtek, 8.9.2022.

Že na postajališču železniške postaje v Litiji je bilo čutiti, da se vračamo v znano letovišče Bluesun Holiday Village  hotel Bonaca, kjer smo uživali že preteklo leto. Potovali smo brez zapletov, se v Splitu vkrcali na trajekt Hrvat in pripluli v mestece Supetar. Z avtobusi smo se odpeljali do Bola. Ko smo izstopili iz avtobusov, nas je pozdravila zelena okolica našega letovišča. Poiskali smo svoje hišice in se namestili v čiste in lepo urejene sobe. Čakalo nas je tudi  kosilo. Ves  čas smo uživali v pestri ponudbi sadja, zelenjave, glavnih jedi, zelenjavnih juh, sladic in pijač. Ob bazenu pa smo imeli prireditveni prostor in bar z osvežilnimi in drugimi pijačami.

Vsak dan se je pričel z razgibavanjem, ki ga je vodila mlada udeleženka Marija. Po zajtrku, ki je bil kot ostala dva obroka na izbiro, smo odšli na plažo. Bili smo blizu plaže Zlatni rat, ki predstavlja drgulj hrvaškega turizma. Peščena plaža  zaradi vremenskih pogojev pogosto menja svojo obliko. Tudi te dni je bila kot mravljišče, komaj si našel prostor za svojo brisačo. Veliko smo plavali, saj je bilo morje zelo toplo in čisto.
Kdor je želel, je lahko odšel tudi na dva izleta: ogled oljarne, kamnoseške delavnice in na Vidovo goro, ki je s svojimi 778 metrov nadmorske višine  najvišja gora vseh jadranskih otokov. Ob večerih pa smo se zbirali v našem poletnem gledališču ob bazenu, kjer smo se družili, se glasno pogovarjali in srkali najljubše pijače. Ker so z nami letovali tudi člani Country plesne skupine Bizonke in Bizoni, smo neizmerno uživali v njihovem nastopu. Po nastopu je bila delavnica Country plesa. Sledila je glasba za ples. Navdušila nas je Marija s svojim izraznim in čutečim plesom. Zadnji večer je gostovala klapa Kuroj z otoka. Njihove pesmi so nam priklicale spomine na lepe trenutke z dragimi osebami, ki jih ni več.

Sprehod do Bola, slikovitega mesteca, ki te s svojo prelepo naravo, dalmatinskim šarmom, z vrvežem mondenega letovišča čisto prevzame. Ob poti so stojnice s spominki iz braškega kamna. Bol je tudi pravo deskarsko letovišče.

Na poti domov smo se pogovarjali, kaj nam je bilo na letovanju všeč. Našteli smo: dobra hrana, druženje, zabavni večeri, sproščenost, smeh, pomoč drug drugemu, dobra zdravniška oskrba, lepa narava…

Iskrena hvala  vsem na društvu, šoferjem, vodiču, našemu Lovru, lastniku agencije, ki nas je ob povratku presenetil z obiskom, vsem in vsakemu, ki je prispeval košček sebe,  da je letovanje res uspelo.
 

Marjana Dražumerič, MDIO Litija in Šmartno pri Litiji