DI Trbovlje – Planinski dan Alpska tromeja

Že v letu 2020 in 2021 smo imeli  v programu  planinski dan Alpska tromeja z ogledom Ziljske doline, Dobrača, Kanalske doline z Ovčjo vasjo.  Epidemija nam jo je zagodla, tako da smo  ta planinski dan ponovno dali v program za leto 2022. In uspelo nam ga je realizirati.

9.7.2022 smo se z avtobusi  odpeljali proti Karavanškemu  predoru. Na postajališču Hrušica smo imeli postanek, kjer je vstopil naš vodič g. Podlipnik  Matjaž.  Sledilo je nadaljevanje vožnje skozi predor, proti Baškemu jezeru, kjer smo si na razgledni točki nad jezerom ogledali  jezero in okolico ob pripovedovanju zanimivosti tega kraja.

Pot smo nadaljevali po dolini Zilje, nato pa zavili na Beljaško alpsko  cesto, ki  nas je vodila do Dobrača.  Dobrač je mogočna gora višine 2166 m, ki  se vzpenja na mestom Beljak. Je del Ziljskih alp.

Med potjo smo imeli ponovno postanek in iz razgledne ploščadi lahko občudovali Ziljsko dolino, na maketi pa tudi videli  podor  gore Dobrač. V prazgodovinski dobi se je zrušilo okoli 900  m3 zemljine z jugovzhodne strani gore, ponovno pa leta 1348, vzrok je bil močan potres v Furlaniji  in po legendi naj bi pod seboj zasulo 17 vasic.

Skozi  našo vožnjo nam je vodič pripovedoval in nas seznanjal z zgodovino teh krajev, katerih živelj  so bili večinoma Slovenci. 

Pot smo nadaljevali  do ploščadi na  višini 1730 m, kjer stoji koča in imeli daljši postanek.  Nekaj naših članov je odšlo do  vrha, drugi so uživali v pogledu na vršace gora na slovenski  in avstrijski strani.

Po vrnitvi iz Dobrača smo nadaljevali pot v Kanalsko dolino in si v Ovčji vasi ogledali staro  pokopališče, kjer so pokopani  sorodniki Kugy-a, Prešerna in Oitzingerja, iz nagrobnih kamnov pa je videti še veliko drugih  slovenskih priimkov.

Pot smo nadaljevali proti Trbižu, kjer smo ponovno imeli postanek in nato proti Sloveniji, kjer smo si ogledali  izvir reke Save – Zelenci in v zgornjesavski dolini  v Mojstrani pozno kosilo.

Preživeli smo čudovit dan, saj nam je tudi vreme služilo. Razgled  po okoliških hribih neverjeten, nebo brez oblakov,  vse pospremljeno s pripovedjo našega vodnika, ki je nanizal  skozi celoten dan obilico podatkov in zanimivih stvari.

Vseh  nanizanih podatkov  s strani vodiča si pač ne bomo zapomnili, nekateri pa nam bodo vsekakor ostale v spominu, kot tudi slike prelepih gora.

 

Stanka KINK, tajnica DI Trbovlje