TROJNO PRAZNOVANJE DRUŠTVA INVALIDOV AJDOVŠČINA – VIPAVA

25. JUNIJ 2022 je bil še posebej svečan dan za naše društvo. Ta dan smo si izbrali za slavnostno praznovanje 40. obletnice nenehnega delovanja društva, za tradicionalno srečanje invalidov Slovenije in praznovanje dneva državnosti.
 
V jutranjih urah smo se zbrali na v čudovitem naravnem okolju sredi Nanoške planote na Turistični kmetiji Abram. Živahno in dobrodušno spoznavno klepetanje je prekinil mogočni zvok slovenske himne. S ponosom smo se poklonili slovenski zastavi- Sloveniji. 
 
Predsednica društva, Manica Jerkič je z veseljem pozdravila vse slavnostne goste in gostujoča društva DI Dornberk, MDI Goriške, MDI Idrija- Cerkno in DI Postojna.
V svojem slavnostnem nagovoru je poudarila pomen delovanja društva v občini Ajdovščina in Vipava in se dotaknila težav, ki nas kot prostovoljce spremljajo pri delovanju. Zahvalila se je vsem sponzorjem, ki so nam pomagali pri realizaciji dogodka.
 
Mikrofon je predala prvemu častnemu govorniku podpredsedniku ZDIS, g. Ivanu Kostrevcu. V nagovoru je povedal, da smo bili pionirsko društvo pri uresničevanju projekta «Občina po meri invalida«, katero listino je prejela OB Ajdovščina. Pohvalil je vzorno delovanje Društva invalidov Ajdovščina- Vipava, ter da so taka srečanja invalidov zalo pomembna, saj krepijo socialne vezi med invalidi, kot tudi med društvi. Društvu je ob 40. letnici delovanja podelil «Priznanje za prizadevno in uspešno delo pri uresničevanju in izvajanju pravic invalidov, ter razvoju in krepitvi medsebojnih humanitarnih odnosov«. Za dolgoletno in prizadevno delo je priznanje ZDIS prejela predsednica društva invalidov, Manica Jerkič. Čestitamo!
 
V veliko čast ji je bilo k mikrofonu povabiti poslanko v Državnem zboru go. Evo Irgl. Ta je v svojem govoru poudarila pomen delovanja invalidskih društev na lokalni ravni, da se tudi na državnem nivoju zakoni premikajo v korist invalidov, da pa je pred vsemi še veliko dela. Izpostavila je, da je praznovanje v samostojni državi Sloveniji neprecenljiva vrednota in da je praznovanje dneva državnosti eden najpomembnejših praznikov v samostojni Sloveniji.
 
Slavnostne govore je zaključil župan OB Vipava, g. Goran Kodelja. Povedal je, da OB Vipava združuje populacijo zelo ranljivih skupin (člani DI Ajdovščina – Vipava,  Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje- CIRIUS, Varstveno delovni center Ajdovščina - Vipava -VDC in dom starejših občanov Pristan), ter da se še posebej trudijo, da bi se vsi občani počutili varne, dobrodošle in sprejete. V ta namen se je v občini izvedlo veliko projektov, kar nekaj jih pa še čaka na realizacijo.
 
Kot se spodobi za tako slavnostno praznovanje, nam je v kulturni točki svoje sonete prebirala ga. Alenka Skupek. Ponosni smo, da je to svoje bogato pesništvo delila z nami!
Vsako dobro delujoče društvo ima v ozadju pridne, marljive in neugnane člane, ki opravljajo mnogim nevidno, nujno potrebno delo. Zato je predsednica društva invalidov vsem članom v funkcijah društva, članicam Socialne komisije, poverjenikom in predstavnikom za šport podelila » Priznanje za požrtvovalno in nesebično delo v korist članov društva«. 
Ob zvokih ansambla Furmani, dobri hrani in sladkem sladoledu Leone je čas hitro mineval.
 
Topel poletni dan je jemal slovo, ko smo veseli odhajali domov. Ponovno srečanje nam je dalo moči in vzpodbude, da znamo, zmoremo in da je z roko v roki le še lažje.