MDDI Ptuj

Društvo invalidov Ptuj je bilo ustanovljeno z ustanovnim občnim zborom 03. 02. 1975 in ima danes 1079 članov, ter domuje v objektu, ki mu na Ptuju rečemo PLATANA na Potrčevi cesti 15. V društvo so včlanjeni invalidi iz mestne občine Ptuj in iz večine občin, ki so nastale iz mestne občine Ptuj. Društvo ureja in nudi usluge svojim članom.

Vsak posameznik se s svojo invalidnostjo spopada na svoj način in tako imamo člane, ki so aktivni in uspešni na več področjih. Predstaviti Vam želim aktivnega in uspešnega člana na področju humanitarne dejavnosti in sicer že deset let v sodelovanju z enako mislečimi zbira plastične zamaške in ves izkupiček namenja otrokom s posebnimi potrebami  ter  je do sedaj za te namene bilo iz Ptuja na reciklažo odpeljanih velikih 64.796 kg.

KAKO in ZAKAJ

Ob upokojitvi mi je ostalo kar nekaj prostega časa, ki ga je bilo potrebno nekako zapolniti. Določene zasluge pa ima tudi nečakova hčerka, ki je z veselje nosila zamaške v vrtec, kjer so jih zbirali in jaz sem ji pri tem pomagal. Na kesone ki so namenjeni zbiranju odpadne embalaže sem nastavil plastične kantice z napisom PLASTIČNI ZAMAŠKI in količina, ki jo je Anja lahko odnesla v vrtec se je povečala. Pozneje sem se s prošnjo o sodelovanju pri tem humanitarnem projektu oglasil v gostinskih lokalih, društvih, trgovskih centrih in različnih ustanovah in v večini primerov sem naletel na pozitiven odziv in moja naloga je bila in je še, da te tako ali drugače zbrane zamaške spravim skupaj, ustrezno embaliram in s pomočjo Slovenske vojske, ki mi jih odvaža spravim do tovarne kjer jih reciklirajo in preko granulata se v drugačni obliki ponovno pojavijo kot uporabni izdelki.  Torej do sedaj je bilo teh odvozov iz Ptuja dvajset in v smislu osveščanja in ozaveščanja ljudi je na odvozih sodelovalo kar nekaj znanih Slovencev: Dejan ZAVEC, Mina MARKOVIČ, Tim GAJSER, Kristjan ČEH, Mirko VINDIŠ, Filip FLISAR, Marko DROBNIČ, Nataša PIRC-MUSAR, Milan BRGLEZ, Ptujska županja s skupino športnic in športnikov, ki so bili v času samostojne Slovenije športniki leta v tem najstarejšem mestu, Slavko KOVAČIČ-SPIDI, Vlado KRESLIN, Adi SMOLAR, na kar nekaj odvozih so bili prisotni tudi prejemniki pomoči s svojim otrokom in do prihoda CORONA dobe so bili vedno prisotni učenci ene od OŠ na Ptuju ali pa varovanci enega izmed vrtcev.

Poglejte ta pomoč je namenjena otrokom, ki so na tak ali drugačen način telesno prizadeti in kot pomoč njihovim staršem, da jim lažje omogočijo določene terapije in ortopedske pripomočke, ki jim vsaj malo olajšajo življenje. Torej z zbiranjem plastičnih zamaškov – gospodinjskim odpadkom, kar zamašek gotovo je pomagamo nekomu, ki je pomoči potreben in nas to popolnoma nič ne stane in na kar malokdo pomisli na veliko pomagamo naravi v smislu čim manjšega onesnaževanja. Invalidne osebe še kako dobro vedo, kako je, če si na kakšen način zaradi poškodbe ali bolezni prikrajšan za normalno življenje in upam ter želim, da bi se Vas čim več odzvalo pozivu ZBIRAJMO PLASTIČNE ZAMAŠKE in na ta način pomagamo.