Planinski dan invalidov – 36. srečanje invalidov na Kopah

Konec prvega tedna v mesecu juliju nas je direktor podjetja VABO d.o.o., Boštjan Paradiž poklical, da je pridobil dovoljenje, da se srečanje invalidov na Kopah lahko izvede, vendar pod pogojem, da se ga lahko udeležijo le tisti invalidi, ki imajo dokazila o PCT. Na društvo smo bili sprva zelo presenečeni, kajti bil je zelo kratek rok, da v tem času pridobimo vso dokumentacijo, ki jo zahteva Upravna enota in pripravimo program za ta dogodek. Pa vendarle smo takoj obvestili vsa društva invalidov – članic ZDIS, da bo Planinski dan invalidov kljub trenutni situaciji organiziran v tem letu.

Kljub strožjim ukrepom se je srečanja invalidov na Kopah udeležilo iz 24 društev 1205 invalidov, ki so prišli od blizu in od daleč iz naslednjih regij:

CELJSKA REGIJA: ODI Dravinjske doline, ODI Zgornje Posotelje, MDI Žalec, MDI Šentjur, MDI Šaleške doline, DI Občine Laško in DI Rimske Toplice;
KOROŠKA REGIJA: DI Dravograd, MDI »DRAVA« Radlje ob Dravi; DI Muta; DI Mežiške doline in DI Slovenj Gradec;
POMURSKA REGIJA: MDI Ljutomer in MDI Murska Sobota;
PODRAVJE: MDDI Maribor in MDI Lenart;
GORENJSKA: MDDI Škorja Loka; MDI Kranj in DI Tržič;
ZASAVJE POSAVJE: DI Hrastnik;
DOLENJSKA IN BELA KRAJINA: DI Trebnje in DI Grosuplje;
OBALNOKRAŠKA: DI Koper in DI Pivka.                                                                                                                                                                                                         

Srečanje se je pričelo ob 10. uri v prireditvenem šotoru Pri Zajcu s kulturnim programom, v katerem so sodelovale Ljudske pevke Lastovke, nato so sledili pozdravni nagovori, najprej je udeležence nagovoril izvajalec Boštjan Paradiž, nato predsednica DI Slovenj Gradec Stanislava Tamše in še župan občine Mislinja Bojan Borovnik. Slavnostni govor pa je imel gospod Tilen KLUGLER, župan MO Slovenj Gradec.

Po končanih nagovorih so prejeli najstarejši invalidi iz posameznih društev spominska darila, katera so izdelale udeleženke delavnice ročnih del našega društva. Po podelitvi spominskih daril sta pristopila na prireditveni oder še gospod  Janez Meglič, predsednik MDI Žalec in podpredsednik društva Marjan Turičnik, ki sta podelila za DI Slovenj Gradec ZAHVALO IN PRIZNANJE za dolgoletno sodelovanje in plemenite stike pomoči invalidom.

Ob 11.30 uri se je pri kapelici Sv. Ane pričela Sv. Maša, katero sta darovala  šentiljskižupnik Tine Tajnik in mariborski nadškof metropolit Alojz Cvikl. Ob isti uri so se pričele še športno družabne igre v metanju pikada, krogov in alke. Po končanem tekmovanju pa so prvi trije najboljši tekmovalci v moški in ženski konkurenci prejeli pokale.

Po končanem uradnem delu so za veselo razpoloženje poskrbeli Poskočni muzikanti, veliko pa jih je tudi zaplesalo. Nato je sledilo druženje in sklepanje novih prijateljstev, pohodi v naravo našega prelepega zelenega Pohorja in vožnja s sedežnico na Veliko Kopo. Udeleženci so se na tem srečanju imeli lepo, malo nam je ponagajal veter, bilo je bolj sveže, vendar smo imeli srečo, da ni bilo dežja. Ob odhodu po končani prireditvi smo dobili veliko pohval za organizacijo tega nepozabnega srečanja. Upamo, da se v naslednjem letu ponovno srečamo na 37. Planinskem dnevu invalidov, ki bo prav tako prvo soboto v mesecu avgustu in, če nam bo le dano, še v večjem številu.

»NIČ O INVALIDIH BREZ INVALIDOV!«

 

Stanislava Tamše, predsednica DI Slovenj Gradec