Kaj se je v novembru dogajalo v MDI Litija in Šmartno pri Litiji?

VISOKO PRIZNANJE INVALIDSKEMU PODJETJU ZELENI INVAL
 
Bonitetna hiša CompanyWall nam je podelilo certifikat »bonitetne odličnosti«
 
Bonitetna hiša CompanyWall je našemu Invalidskemu podjetju " Zeleni inval" podelila"certifikat bonitetne odličnosti". Tovrstne certifikate izdaja izključno poslovnim subjektom, ki so dosegli najboljše poslovne rezultate v preteklem poslovnem letu in eno najboljših bonitetnih ocen A +. 
Obrazložitev podelitve: » Izračun bonitetne  ocene temelji na mednarodni metodologiji, ki upošteva prihodke, dolgove, dobičkonosnost, kreditno in plačilno sposobnost ter druge postavke v poslovanju. Vi ste s svojim poslovanjem dosegli eno od najboljših bonitetnih ocen. Kot prejemnik certifikata  bonitetne odličnosti sodite med najbolj konkurenčna slovenska podjetje, ki z rezultati svojega dela narekujejo poslovne standarde za vse poslovne subjekte na trgu.«               
                                                                                                        
 
UJELI SMO ZADNJI TRENUTEK
 
Se je že komu izmed vas dogodilo, da ni vedel, kako na najbolj racionalen način potrošiti denar, ki ga ima na razpolago. Če kaj vem o tem, ne zelo pogosto. Največkrat nam je zelo jasno, za kaj bomo porabili svoj denar, verjetno pa še pogosteje, kaj vse bi lahko kupili ali si privoščili, če bi ga imeli nekoliko več. 
S podobno a ne nerešljivo »težavico« smo se v mesecu avgustu soočili na enem izmed krajših posvetov v društvu. Ko je bilo še mogoče, smo se ob torkih sestajali v društvu predsednik Miro Vidic, oba podpredsednika Vera Bric in Ferdo Kunstelj ter predsednik nadzornega odbora Jože Penčur. Eno izmed dilem, ki jo je tistega vročega torka izrazil predsednik je bila, kako naj racionalno in namensko potrošimo denar, ki ga za različne programe pridobimo s strani Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (FIHO). Vsa leta nazaj, kar sodelujem v društvu, tega vprašanja predsednik ni nikoli izpostavil na takšen način. Prej obratno! Denarja za celotno realizacijo vseh programov ni bilo nikoli dovolj.
Pisali smo že o tem, za kaj vse nas je prikrajšala korona kriza. Druženja praktično ni bilo. Tako ni bilo letnega zbora članov, ni bilo spomladanskega izleta, odpadlo je tedensko letovanje na Hvaru. Še najbolj žal pa nam je bilo, da ni bilo mogoče organizirati junijskega srečanja težjih invalidov, kjer je bilo vedno veselo z več kot sto udeleženci.  Ravno to dejstvo nam je porodilo idejo, da bi morda s slastnim prigrizkom presenetili naše člane in jih obiskali na domu.
Od ideje do realizacije ni bilo dolge poti. V prvi polovici septembra se je sestala socialna komisija. V tajništvu društva skrbno hranijo različne sezname in eden izmed njih so bili tudi udeleženci junijskih srečanj zadnjih dveh let. Člani socialne komisije so jih skrbno pregledali in določili okoli 50 članov, ki bi jih obiskali na domu. Dogovorjeno je tudi bilo, da je potrebno dosledno upoštevati vsa aktualna navodila stroke in ukrepe vlade, da s svojimi obiski ne bi ogrožali epidemiološke situacije, ki je bila z dneva v dan slabša. Prehrambnemu paketu s klobasama, sirom, napolitankami in kavo, smo priložili tudi pismo z obrazložitvijo namena našega krajšega obiska.  Samo do vrat in to z masko, smo se še dogovorili, predno smo se podali naokoli.
V nekaj dneh smo vse obiske tudi opravili. Odziv obiskanih članov je potrdil, da smo ubrali pravo pot in dokazali, da kljub mrtvilu, ki ga je povzročila epidemija, še mislimo na naše člane in se tiho veselimo dni, ko bomo ponovno lahko skupaj brez bojazni za svoje zdravje.  Pisnih, ustnih in telefonskih zahval res ni bilo malo in le te ti potrdijo, da delamo prav.
Zakaj v naslovu tega prispevka, da smo ujeli zadnji trenutek. Zato, ker je dan ali dva po opravljenih obiskih stopila v veljavo odredba vlade, da je dovoljeno gibanje le znotraj regije. Kdo bi verjel, če se o tem ne bi prepričali na spletu, da je Litija v Zasavski regiji, Šmartno pri Litiji pa v Osrednjeslovenski regiji. To bi namreč pomenilo, da naših članov v občini Šmartno pri Litiji ne bi smeli obiskati. Ob pisanju tega prispevka pa smo že omejeni na gibanje v svoji občini, seveda z izjemami, ki pa za nas ne bi prišle v poštev. 
 
Kljub vsemu, upoštevajmo navodila stroke, držimo se odredb vlade in predvsem pazimo nase in na svoje zdravje!
 
Vera Bric
 
 
ŠPORT
 
Kot nam je znano, se je zaradi pandemije javno življenje skoraj ustavilo. Tudi športniki invalidi smo postavljeni pred posebno preizkušnjo. Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite je 17. oktobra še uspelo organizirati Državno prvenstvo v namiznem tenisu. Naša ekipa je bila okrnjena na enega člana, tekmovanja se je udeležil Tonček RIBIČ. V skupini NT 10 je zasedel odlično 2. mesto – čestitke.
 
Litija, 3.11.2020
Ana Mohar