DI Sevnica: Kaj se je dogajalo v našem društvu

IZLET

V ponedeljek, 20. januarja smo se odpravili na kopalni dan v Terme Tuheljske Toplice na Hrvaškem. 

Iz Sevnice smo krenili ob 8 uri zjutraj proti Raki pri Studencu, kjer smo si ogledali zanimiv grad.

Grad obsega 2300 m² stanovanjske površine. V atriju, ki je obdan z renesančnimi arkadami iz leta 1525, se vzpenja veliko drevo jesen. Tam je tudi baročni vodnjak iz leta 1810, ki je delo bavarskega kamnoseka Johanessa Urbassa. Nekatere spodnje arkade v atriju so bile zazidane leta 1795 med večjo prenovo, vhod pa je bil prestavljen na severno stran. Na vhodu je viden grb barona Hallerja von Hallersteina. Na južnem delu je viden renesančni portal, ki vodi v klet, na zahodni strani pa je ohranjen prvotni vhod v grad iz 14. do 15. stoletja.
Na vzhodni strani je vhod v grajsko kapelo z oltarjem. V grajski kapeli so še ohranjeni srednjeveško ognjišče in dve strelni lini.

Po ogledu gradu smo si privoščili počitek ob kavici. Pot smo nadaljevali proti Tuheljskim toplicam, kjer smo imeli kosilo in triurno kopanje.

Po prijetnem kopanju in druženju smo se zadovljni odpravili proti domu.

ŠPORTNA DEJAVNOST

Dne 2.februarja so se naši člani šahovske sekcije udeležili območnega prvenstva Slovenije ZDIS v Dragatušu. Med tekmovalci 31 članov društev invalidov, ki so igrali posamezno, so bili tudi trije naši invalidi in sicer: Franci Derstvenšek, Ludvik Cvirn in Damjan Škerbec. 

VRSTNI RED:

1.Franc Kotnik, DI Trbovlje 7,5,

2. Slavko Bedič, DI Črnomelj 7,

3. Marko Jurič, DI Zagorje 6.5, 

7. Ludvik Cvirn, DI Sevnica 6,

10. Franci Derstvenšek, DI Sevnica 5,

27. Damjan Škerbec, DI Sevnica 3

 

ŠPORTNI VIKEND NA SENOVEM

Člani namiznoteniške sekcije pri Društvu invalidov Sevnica smo se v nedeljo, 9. februarja udeležili 10.tekmovanja Mali Kamen open 2020 v namiznem tenisu, ki je bilo v športni dvorani na Senovem, ob krajevnem prazniku KS Senovo. Ob številčni zasedbi naših članov smo dosegli tudi lepe rezultate. Namen udeležbe tekmovanja niso bili rezultati, temveč druženje. Zahvaljujemo se AP Novak za prevoz, Osnovni šoli Savo Kladnik Sevnica, Osnovni šoli Boštanj za izposojo miz, prav tako Komunali Sevnica za prevoz miz na Senovo ter uspešno organizacijo, ki so jo vodili člani Društva Kamenček. 

KOPALNI DAN DOBOVA

V četrtek, 13. februarja smo se člani društva invalidov Sevnica odpravili na 1. kopalni dan, ki je v sklopu ohranjevanje zdravja v letošnjem letu v Dobovo. Iz Sevnice smo krenili proti Dobovi ob 13. uri, bilo nas je kar za en avtobus in sicer 38 članov DI Sevnica. Kopalni dan je potekal pod vodstvom naše socialne komisije in prevozništva AP Novak, Sevnica.

Po triurnem kopanju v Termah Paradiso smo imeli zelo okusno malico in druženje. Po nagovoru predsednika DI Sevnica Franca Boljteta, ki je prisotne pozdravil, smo se v večernih urah zadovoljni odpravili proti domu. Naslednji kopalni dan je predviden za 14. maj – če bodo razmere dopuščale – vabimo vas, hkrati pa vas vabimo, da se udeležujete tudi ostalih naših dejavnosti.

DRŽAVNO PRVENSTVO SLOVENIJE ZA INVALIDE V ŠAHU POSAMIČNO 

V soboto, 7. marca, je v Boštanju potekalo 29. državno prvenstvo Slovenije za invalide v šahu v posamični konkurenci, in sicer v prostorih TVD Partizan Boštanj. Izvajalec prvenstva je bilo DI Sevnica skupaj z organizatorjem ZŠIS-SPK. Skupaj je tekmovalo 9 šahistk in 33 šahistov, igrali pa so pod sodniškim nazorom Tomaža Žnideršiča in Ludvika Cvirna. 

Vrstni red ženske:

1. Pavla Košir, MDI Kamnik,

2. Slavica Pečovnik Urh, DI Muta,

3. Džemila Grabnar, MDI Žalec, 

4. Anica Radej, DI Sevnica.

Vrstni red moški:

1. Jaka Juvan, DI Muta,

2. Zejnil Korač, ZMSS,

3.-4. Vladimir Kodrič, DI Koper in Janko Brunčič, MDI Ljutomer. 

Na otvoritvenem delu so bili predsednik DI Sevnica Franc Boljte, župan občine Sevnica in državni svetnik Srečko Ocvirk, Jože Udovč, predsednik KS Boštanj, strokovni sodelavec ZŠIS-SPK Žiga Kobaševič. Za kulturno popestritev dogodka je poskrbela mlada nadobudna citrarka Neža Simončič. Vsa pohvala gre tudi Aktivu kmečkih žena Boštanj pod vodstvom Nike Udovč za pogostitev športnikov in organizatorja. Vse ženske v dvorani pa so ob dnevu žena, članice DI Sevnica, ki delujejo v sekciji ročnih del, obdarile z rožo.