Delovno v jesen po živahnem poletju, DI Ilirska Bistrica

Poletna dejavnost Društva invalidov Ilirska Bistrica je bila živahna, saj smo izpeljali pester program aktivnosti, v katerem ni manjkalo različnih dogodkov.

V juniju smo v počastitev občinskega praznika in dneva državnosti že dvaindvajsetič organizirali  meddruštveno športno srečanje v balinanju, na katerem je sodelovalo kar 21 ekip iz društev invalidov Piran, Izola, Koper, Sežana, Pivka, Postojna, Cerknica, Logatec, Vrhnika, Žiri in domačega društva.

V juliju smo vabili na tradicionalni piknik na Pavlico, ki se ga je udeležilo večje število članov.

V avgustu smo že dvajsetič obiskali Sv. Višarje, ki so pravi biser naravne lepote in znana romarska pot že od 16. stoletja, popoldanski čas pa je bil namenjen ogledu Škofje Loke.

V poletnem času so se naši balinarji in balinarke udeležili vseh balinarskih turnirjev sorodnih društev in obogatili društvene prostore s številnimi pokali. 

Večje število članov je v tem času koristilo rehabilitacijski program v zdraviliščih in na morju.

 

V začetku septembra so nas sončni dnevi zvabili v Goriška Brda. Tu nas je očaral pisan gričevnat svet posejan z vasicami, obdanimi s sadovnjaki in vinogradi, ki se polagoma spuščajo v Furlansko nižino. Ogledali smo si veliko zanimivi krajev, med njimi Medano, rojstni kraj pesnika Gradnika, vilo Vipolže, srednjeveško mestece Šmartno s cerkvijo sv. Martina, kjer smo občudovali mojstrske poslikave slikarja Toneta Kralja. Pot smo nadaljevali v Dobrovo – središče briškega vinorodnega okoliša, si tam -ogledali največjo vinsko klet v Sloveniji in v bližini še renesančni grad iz začetka 17. stoletja s stalno razstavo slikarja Zorana Mušiča. Kosilo nas je pričakalo v Gonjačah, ki se ponaša z razglednim stolpom, od koder je najlepši razgled na Brda in okolico. Še prej smo imeli panoramski ogled Gorice ter ogled kostnice v  Oslavju in Števerjana. Življenje, delo in običaje Bricev je na poti slikovito predstavila izkušena vodička.

 

In pred nami je že jesen, v katero bomo vkorakali s pestro paleto različnih aktivnosti. Že sedaj vabimo na zanimiva strokovna predavanja s področja zdravja, ki se bodo odvijala v septembru in oktobru. 

V oktobru se bomo srečali na pohodu za zdravje, pričeli bomo z rekreativno telovadbo in izpeljali delavnico ročnih spretnosti.

V novembru se bomo družili na martinovanju in pripravili darila za naše nemočne invalide, ki jih vedno  obiščemo ob koncu leta, veseli december pa bo namenjen obeležju mednarodnega dneva invalidov, srečanju s fanti in dekleti VDC, enota Ilirska Bistrica,  in prednovoletnemu družabnemu srečanju članstva. 

Tudi za naprej pa imamo še veliko načrtov, saj bomo v začetku prihodnjega leta obeležili 35-letnico delovanja društva.

 

Napisala: Jožica Žibert