Aktivni invalidi

Sem članica Društva invalidov Ljubljana Šiška. Invalidi ne počivamo. Ustvarjamo, razstavljamo, se udeležujemo različnih delavnic. Marsičesa ne zmoremo, toda na področjih, ki so nam dostopna, smo močni in vztrajni. Slednje morda predvsem v želji, da bi stopali v korak z gibalno in vsestransko  neomejenimi, zdravimi.

Te dni, od 6. do 13. novembra, sem v Radencih na delavnici kvačkanja in pletenja. Iz vseh vetrov smo. Iz Novega mesta, Slovenj Gradca, Ljubljane, Medvod, Sevnice in Idrije. Bila sem prijetno presenečena, ko sem spoznala mentorico Ljudmilo (Milico) Erjavec iz Idrije. Pristna Idrijčanka je, prijetna sogovornica in odlična učiteljica. Je predsednica Idrijskega društva invalidov. Vešča vseh ročnih del. Predstavila je celo vrsto lepih in natančno izdelanih izdelkov.

Tokrat nas je vodila pri že prej omenjenem  kvačkanju in pletenju. Mimogrede je predstavila klekljanje na željo ene izmed udeleženk in bežno izdelovanje nakita iz perlic. Novopečeno klekljarico  je naučila toliko, da bo lahko samostojno nadaljevala.

In jaz? Uživam, občudujem njen pristop. Prav nič me ne moti, da sem imela najslabše predznanje. Milica se spretno suka med nami, nas uči, popravlja napake in celo tu in tam  dela za nas. Imam res srečo. Veliko se mi posveča in mislim, da bom pridobila največ. Ej, kako nerodna sem bila! Toda vztrajna in trmasta, kot vedno.

 

Slika 1: Naši izdelki. Za nekatere bodo morda samo občudovanja vredni, za druge neverjetni.

Slika 2: Udeleženke delavnice (iz leve proti desni) Irena, Marica, Stanka, Marija, Milica, Fani in Irena.

Popoldnevi in večeri so namenjeni sprostitvi, vendar po kopanju in vodnih masažah spet delamo.
Verjemite! Poceni bivanje v Radencih je bilo dodeljeno pridnim rokam.

Zame, upam si trditi za vse udeležence, je najdragocenejše tkanje novih vezi. Invalidi imamo v tem pogledu slabše možnosti. Izmenjani naslovi, telefonske številke in naslovi elektronskih pošt ne bodo mirovali. Prijateljstva se bodo razvijala naprej, izmenjava postopkov, vzorcev in video posnetkov za ustvarjanje bo popestrila naše vsakodnevno delo.

Rada bi omenila še, da je Medobčinsko društvo invalidov Idrije – Cerkno v septembru letos praznovalo 50. obletnico obstoja. Ob tej priložnosti je izšel bilten. Da boste malce spoznali njihovo delo, bom navedla nekaj odlomkov iz brošure:

» 50. let je dolga doba. V tem času sta se zamenjali dve državi, tri valute, doživeli smo spremembo družbenega sistema, informacijsko revolucijo, radikalne spremembe na različnih področjih življenja in dela, naše osnovno načelo pa vendarle vedno znova prestaja teste časa, namreč da smo ljudje skupaj močnejši.

Že res, da smo civilna družba, ki sama ne more nuditi socialne varnosti invalidom, se pa zavedamo svoje pravice in dolžnosti, da na vseh ravneh zagovarjamo in podpiramo načelo enakih možnosti in enakopravne obravnave, se zavzemamo za pravice invalidov kot človekove pravice in nasprotujemo vsaki diskriminaciji invalidov«.

Zveza delovnih invalidov Slovenije

Drago Novak, predsednik
 

»Je pa Občina Idrija še posebej vesela, da je društvo dejavno, da je pripravljeno aktivno sodelovati pri raznih projektih, svojim članom pa omogoča vključevanje v različne dejavnosti in aktivnosti, ki jim bogatijo življenje.«

Župan Občine Idrija

Tomaž Vencelj
 

»Moja glavna naloga je vsem občanom in občankam dokazati, da je vse mogoče. Prevečkrat slišim, da se nič ne da ali pa da se nič ne izplača, pa vendar sam vidim veliko priložnosti.«

Župan Občine Cerkno

Gašper Uršič
 

» V letu 2014 sem prevzela vodenje društva za dobrobit invalidov in delo z njimi mi je v veliko veselje. V teh letih je bilo veliko postorjenega, v največjo čast pa si lahko štejemo, da smo po več letih neuspešnega truda s pomočjo Občine Idrija in neutrudnega dela mnogih članov društva pridobili listino »OBČINA PO MERI INVALIDOV.« Seveda pa s tem delo še ni končano, še naprej se bomo trudili, veliko bo potrebno še postoriti in stalno opozarjati, da bosta tako Idrija kot tudi Cerkno mesti prijazni invalidom.«

Predsednica MDI Idrija – Cerkno

Ljudmila Erjavec

Sliki 3 in 4 : Priznanji, ki jih je društvo prejelo ob 40 - letnici delovanja.  Iz kronike Medobčinskega društva invalidov Idrija - Cerkno, ki ga je zapisal in opremil nekdanji predsednik MDI Idrija – Cerkno Feliks (Srečko) Poljanec.

Brošura vsebuje zanimiva pričanja o dosežkih društva. Med drugim predstavlja prejemnike državnih priznanj leta 2019 iz društva:

VLADIMIR KRŽIŠNIK, častni znak.

SLAVKO MORAVEC, MARIJAN BONČINA in IZIDOR KOVAČ, pisno priznanje.

Slika 5: Pesem Vladimirja Kržišnika prav tako iz citirane publikacije.

Irena Cigale