MDI Sežana: izlet v Postojnsko jamo z težjimi invalidi dne 2.6 2018.

Na Medobčinskem društvu invalidov Sežana smo dolgo razmišljali, kam bi letos popeljali naše težje invalide na izlet. Odločili smo se za obisk Postojnske jame. Pri načrtovanju obiska in ogleda, nam je na pomoč je priskočil Haris Bohorč, ki je v Postojnski jami zaposlen.

Ta kraški biser smo obiskali 2. junija 2018. Za prevoz članov, ki so priklenjeni na voziček ali težko gibljivi, smo najeli zanje prirejen kombi, ostali člani pa so se peljali z avtobusom. Bilo nas je 40. V  jamo smo se vsi, tudi invalidi na treh vozičkih, peljali z vlakom.  Na končni postaji smo se razdelili v dve skupini: skupina z vozički si je ogledala jamo po krajši in položnejši poti, ostali pa smo šli čez goro po daljši poti.

Po ogledu jame smo si privoščili počitek s kavo, nato smo se podali še v Razstavni paviljon EXPO Postojnska jama, v katerem smo si ogledali maketo – relief, ki prikazuje kraški svet okolice Postojne z rekami ponikalnicami in nastanek jam. Tu je med številnimi zanimivostmi na ogled tudi razstava metuljev s celega sveta in jamski človek v naravni velikosti.

Z nami sta bila tudi  mlada harmonikarja, ki sta nam popestrila dan z glasbo.  Sledilo je kosilo in odhod domov.

Vse, ki so se odločili za ogled jame, je presenetila skrb za invalide: vodniki so bili požrtvovalni in prizadevni, invalidom so prilagojeni tudi toaletni prostori, obisk jame za invalide pa nudijo po polovični ceni.

Vsi zaposleni so izredno prijazni in naredijo za nas, invalide, kar je mogoče, zato si zaslužijo posebno pohvalo.

Za konec še to. Ko smo načrtovali ogled, smo se velikokrat vprašali, ali je to prava odločitev. Potrditev smo dobili med vožnjo proti domu, ko so udeleženci z navdušenjem izražali občutke sreče in tudi pohval ni manjkalo.

Hvala vsem, tudi našim članom, ki so ta dan opravljali vlogo spremljevalcev, in  tistim, ki so pomagali organizirati ogled.

 

Jelica Grmek, MDI Sežana