DI Ilirska Bistrica: Praznično leto 2015

Iztekajoče se leto je za Društvo invalidov Ilirska Bistrica posebno, saj so vse dejavnosti, srečanja, druženja … potekala v znamenju častitljivega jubileja, 30-letnice delovanja društva.

Člani in podporni člani, gostje iz prijateljskih društev obalno-kraške in notranjske regije, sorodnih društev na Bistriškem, visoki gostje iz Ljubljane so tako v petek, 25. septembra, do zadnjega kotička napolnili dvorano Doma starejših občanov v Ilirski Bistrici, da bi prisluhnili delovanju društva v dolgih 30-tih letih.

V uvodnem nagovoru je Jožica Žibert, predsednica in gonilna sila društva, spregovorila o vrednotah društva, socialnih programih, ki zajemajo vsa področja življenja in dela invalidov ter o urah in urah prostovoljnega dela, ki je potrebno za njihovo uresničitev.

O pomembnosti obstoja društev invalidov, zagovarjanju načela enakih možnosti, zavzemanju za pravice invalidov sta v svojih nagovorih spregovorila tudi pomembna gosta, predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije g. Drago Novak in predsednica Koordinacijskega odbora obalno-kraške regije ga. Hilda Vuga. Oba sta predsednici in članom izrekla tople in iskrene čestitke za uspešno delovanje.

Ob tej priložnosti je g. Drago Novak podelil visoka priznanja, ČASTNE ZNAKE ZDIS, najzaslužnejšim članom bistriškega društva: Antonu (Zvonetu) Gombaču, Mariji Šircelj in Mariji Uljan. Pisna priznanja ZDIS pa so prejeli: Branko Hrvatin, podpredsednik društva, Renata Mežnar, Lilijana Samsa in Mira Šenkinc. Vsi prejemniki v društvu nesebično delujejo že vrsto let in so gotovo pripomogli k temu, da društvo svoje poslanstvo opravlja tako uspešno.

Da je bila prireditev še bolj slovesna, je s svojim profesionalnim in izkušenim nastopom poskrbel povezovalec programa, Igor Štemberger. Ansambla »Bajc in prijatelji« ter »Nostalgija« sta navdušila občinstvo s priredbami ljudskih in Avsenikovih skladb; vse pa je s svojo spontanostjo in sproščenostjo osvojila otroška folklorna skupina TUŠČAK BAČ.

Za zaključek prireditve so vsi prisotni prejeli zbornik, ki ga je Društvo invalidov Ilirska Bistrica izdalo ob tej priložnosti. Zbornik je sofinancirala Občina Ilirska Bistrica.

Tako ideja kot urejanje zbornika je v celoti delo predsednice. Prispevke članov in prijateljev, fotografije, ki ilustrirajo raznovrstne dejavnosti društva, članke, ki so jih o teh dogodkih objavljali različni mediji, je oblikovala v zgoščeno in estetsko celoto in tako uspela na pregleden način prikazati 30 let delovanja društva.

 

Anica Kocjančič, članica DI Ilirska Bistrica

Ilirska Bistrica, november 2015