MDDI Celje: Sreča je kot metulj

Sreča je kot metulj, metulj ki leti, metulj ki lebdi na drevesu, na roži, metulj, ki ga včasih niti ne opazimo. Ne opazimo, in nismo zadovoljni s srečo, ki jo imamo ...

                          Iščemo jo tam, kjer je ni, najdemo jo,-ne imamo jo, vsak na svoj način!

Ja ene vrste sreča je tudi v Dornavi v Zavodu za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja. Ob mojem prvem obisku me je stiskalo v prsih in spraševala sem se, kako je tam? Kako skrbijo za varovance?

Tu že nekaj časa biva član našega društva Tilen in prijateljičin sin Matej.

Ob vstopu skozi vrata so nas sprejeli prijazni zdravstveni delavci, ki so nas pospremili do Tilnove sobe. Tilen je utrpel hudo prometno nesrečo in z mamico Vesno sta prehodila pot, ki ni le trnjeva, še veliko več …

In ob hoji po tej poti so se res dogajali čudeži, čudeži nemogočega. Ob mojem prvem srečanju s Tilnom je bil popolnoma nepomičen, brez volje, žalosten.

Večkrat sem ga spodbujala in tolažila njegovo mamico. In prišel je dan, ko so se skupaj odločil, da se Tilen odpravi na novo pot, pot aktivnega okrevanja in bivanja v tem zavodu.

In glej!
Tilen vstane iz postelje, me veselo objame, saj ni mogel verjeti, da sem držala obljubo, da ga obiščem.

Zelo je napredoval, hodi, hodi s pomočjo hoduljice. Njegovi koraki so močni in sigurni, skoraj hitrejši od mojih.

Skupaj smo šli obiskat še Mateja.

Koliko volje, koliko solznih poti skupaj prehodijo varovanci s svojci. Pa vendar pot po kateri hodijo pelje do lučke, pelje do dne, ko je malce bolje, ko se zdravstveno stanje iz brezizhodne situacije kanček popravi. Ko misel , ki se prikrade v srce«brez izhodno, ne bo boljše« postane le beseda, in želja po izboljšanju postane resnica.

In resnica je, da Tilen vsak dan napreduje, da ima voljo po ozdravitvi, voljo ki ga bo pripeljala v dan, ko bo lahko hodil sam in nas obiskal.
Da bi po tej poti stopil tudi Matej upajo vsi, upam in srčno želim, da zagleda iskrico svetlobe, pa čeprav eno samo malo iskrico, ki ga bo popeljala v izboljšanje.

Res drži, kjer je volja, tam je pot ...

Tilen, Matej, Maja in še kdo tudi za vas bo nekoč iskrica sončka zasvetila, ja je že, seveda v naša srca in s pomočjo nemogočega vam BO uspelo ...

Dragica Mirnik