DI Hrastnik: Festival zasavske kulinarike Funšterc

Tako, za nami je že četrta sezona uspešnega sodelovanja na Festivalu Funšterc, ki ga že četrto leto uspešno organizira društvo Rast iz Hrastnika. Letos se je za sodelovanje udeležilo 12 ekip – 9 v pripravi inovativnega funšterca in 3 ekipe v pripravi krumpantoča.

Navodilo za pripravo funšterca (avtor recepta: Iztok Gumzej)

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 25 dag moke
  • 2 jajci
  • 2-3 dl vode
  • olje po potrebi
  • sol

Sestavine zmešamo in žvrkljamo, da postane mešanica gosto tekoča. V ponev za palačinke vlijemo malo olja in, ko se segreje, vlijemo mešanico, da dobimo za 1-2 prsta debelo palačinko. Ko se zapeče na eni strani, jo obrnemo in zapečemo še na drugi strani.
Jed lahko pripravimo glede na letni čas. Uporabimo jo kot toplo predjed ali glavno jed v kombinaciji z mesnimi jedmi in solatami. Primerna je tudi za jedilnik za vegetarijance.

Navodilo za pripravo krumpantoča (avtor recepta: Iztok Gumzej):

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 3 velike krompirje
  • 10 dag masti ali olja
  • 1 jajce
  • 2 žlici ostre moke
  • ščep sol
  • ščep popra
  • ščep peteršilja

Surov krompir naribamo, ožmemo, mu dodamo sol, jajce in moko ter sesekljan svež peteršilj. Na vroči maščobi (približno 160 °C) oblikujemo male polpetke in jih z obeh strani popečemo do zlato-rumene pšenične barve.
Jed se lahko ponudi kot topla predjed z rahlo hrenovo omako ali kot priloga h glavni jedi. Če se jed servira kot samostojna jed, zraven ponudimo vrtno solato, radič ali regrat.

Naše Društvo invalidov Hrastnik je zastopala ekipa v sestavu odličnih in nadvse inovativnih kuharic: Otilija Kupec, Jana Perpar in Jožica Centih. Prijeten je bil že sam pogled na stojnico našega društva, ki so jo krasile lepo cvetoče rumene sončnice in nasmejane tekmovalke, ki so ustvarjale rahlo pikantne krumpantoče za obiskovalce z res izbranim okusom in sladke krumpantoče za sladkosnede. Da so „pogruntale” res dobro recepturo, so dokazovale vrste željnih okuševalcev pred stojnico in pohvale jedcev. Prava posebnost so bili tudi okusni krumpantoči v obliki logotipa DI Hrastnik. seveda so tudi vsi ti krumpantoči na koncu končali v želodčkih obiskovalcev.

Poudariti je potrebno, da je bilo vseh 12 ekip odlično pripravljenih in razpoznavnih, tako po oblačilih, okrasitvi stojnic in kuhanju.

Sodelovali so: Funšterc team Boben-Čeče, ekipa Sadjarskega društva Hrastnik, ekipa ŠOHT-a Hrastnik, Šent, Kulinarična ekipa rudarske godbe Hrastnik, Domače zame, Ponvice iz Dobrne, Perkmandeljci OŠNHR Hrastnik in Pušeljc iz Trbovelj. Resnično pa so presenetili in navdušili mladi 12-letni kuharji z Marnega, ki so bili zelo izvirni, zagnani in nadvse simpatični. Zato so Mladi kuharji postali tudi letošnji zmagovalci po izboru obiskovalcev, strokovna komisija pa je v kategoriji funšterc za zmagovalca razglasila ekipo Funšterc team Boben-Čeče, v kategoriji krumpantoč pa ekipo Domače zame. Odlično se je odrezala tudi naša ekipa DI Hrastnik, ki si je z res inovativnim krumpantočem prislužila 3 mesto.

Malo nam je sicer ponagajal dež, zato je bil tudi okrnjen bogat predviden spremljevalni program. Toda prijetno druženje ter okušanje res neverjetnih kombinacij sestavin v funštercih in krumpantočih je zagotovilo, da smo preživeli lep sobotni popoldan.

Čestitke naši ekipi in gremo v iskanje novih okusov za sodelovanje na Funštercu 2015.

Jerica Laznik