DI Ilirska Bistrica: Dejavna jesen

Zadnji teden poletja je že vrsto let v našem društvu rezerviran za srečanje težjih in nemočnih invalidov, ki se ostalih srečanj in drugih aktivnosti zaradi različnih težav ne udeležujejo. Tokrat se nas je zbralo preko 70. Srečanje je popestrila pevska skupina Kalina, za veselo razpoloženje pa je skrbel ansambel Bajc in prijatelji. V društvu smo zadovoljni, da se teh srečanj naši najtežji invalidi radi udeležujejo in da jim z drobno pozornostjo in druženjem olajšamo njihovo vsakdanjost.

V jesensko barvanem oktobru smo se odpravili na izlet po Vipavski dolini. Ogledali smo si Goče, Vipavski Križ (spomeniško zavarovano najstarejše mesto v dolini), se seznanili z bogato kulturno dediščino kraja, si ogledali kapucinski samostan z bogato staro knjižnico… In že smo bili pri izviru Hublja, kjer voda vre na dan iz številnih lukenj kraškega podzemlja. Mimogrede smo si ogledali ostanke mogočnih plavžev iz srednjega veda, v Ajdovščini pa nas je pritegnila bogata zgodovina kraja, rimsko obzidje Castra in muzej, ki hrani zanimiv svet fosilov in zgodbe o antičnem kraju.

Oktobra smo ponovno pričeli z rekreativno telovadbo z rednim merjenjem krvnega tlaka, ki poteka dvakrat tedensko na sedežu društva. Naše članice so tudi ustvarjalne, saj so se po uspešni delavnici izdelave nakita udeležile v tem mesecu še delavnice izdelave cvetja iz tekstila pod mentorstvom članic Renate in Mire, ki svojo ustvarjalno žilico vsakoletno izpopolnjujeta v ustvarjalnih delavnicah v organizaciji naše Zveze.

V novembru smo imeli veselo martinovanje s plesom v domačem kraju, kjer je ob dobrem razpoloženju zadonela tudi pesem. V tem mesecu smo za naše invalide, ki so vključeni v aktiv delovnih invalidov v okviru našega društva, organizirali brezplačno pravno pomoč na temo »spremembe zakonodaje s področja delovnega prava in pokojninskega in invalidskega zavarovanja«. Delavnico je uspešno vodila pravnica Sanja Jablanovič iz PIC Ljubljana. Verjamemo, da so naši člani razrešili marsikateri dvom, saj je bila predavateljica na razpolago tudi za osebna vprašanja.

Čas hitro beži in že smo v decembru, ko smo obeležili mednarodni dan invalidov. V goste smo povabili varovance varstveno-delovnega centra iz našega domačega kraja. Ta dan je priložnost, da invalidi opozorimo nase. V današnjem času, v katerem prevladujejo egoizem, tekmovalnost in pohlep, je prav, da ozaveščamo javnost o različnih težavah invalidov v okolju, kjer živimo in delamo, o sprejemanju drugačnosti in tako k izboljšanju sožitja z invalidi, starejšimi in nemočnimi. Ob tej priliki smo pripravili razstavo ročnih del in jih tudi nekaj podarili našim gostom, članice pa so poskrbele z domačimi dobrotami za pogostitev. Naša članica, medicinska sestra, pa je na ta dan odprtih vrat izmerila obiskovalcem krvni tlak.

Ne smemo pozabiti naših balinark in balinarjev. Za obeležje mednarodnega dneva invalidov so se v Postojni pomerili na balinarskem turnirju z invalidi obalno-kraške in notranjske regije. Uspešno balinarsko sezono so tokrat obogatili še z dvema pokaloma; moška ekipa za drugo mesto, ženska ekipa pa za tretje mesto. Tudi ostali športniki so bili letos uspešni. Strelec in ribič sta se udeležila državnih tekmovanj, igralcem pikada pa je za las ušla udeležba na državnem tekmovanju.

Pred nami so še obiski in simbolna obdaritev naših nemočnih, samih in osamljenih invalidov po domovih in v domu starejših občanov.

Ker smo že v veselem decembru, naj nam besede o zaupanju, prijaznosti , sprejemanju, upanju in vztrajnosti določajo smer in dajejo moč za veselo praznovanje božica in dobrega počutja v letu, ki prihaja.

Jožica Žibert, predsednica
Slike: utrinki društvenih dejavnosti