DI Hrastnik: na Festivalu Funšterc

Društvo invalidov Hrastnik (DI Hrastnik) se je tudi letos odzvalo povabilu Društva Rast za sodelovanje na Festivalu zasavske kulinarike Funšterc, ki je potekal v soboto, 14. septembra, na hrastniški tržnici. Tako kot lansko leto so tudi letos prijavljene ekipe tekmovale v pripravi kar najbolj inovativnega in hkrati okusnega funšterca (knapovsko sonce) ali pa krumpantoča (krompirjev zrezek). Lansko leto so predstavnice DI Hrastnik celo prejele priznanje za najbolje pripravljen krumpantoč na festivalu, letos pa ta zmagovalna kuharska ekipa DI Hrastnik ni mogla sodelovati, kajti številni naši člani so ravno v tem obdobju na skupnem letovanju društva na otoku Visu, spet drugim pa je sodelovanje preprečilo zdravstveno stanje.

Kljub takšnemu trenutno nezavidljivemu kadrovskemu stanju na DI Hrastnik, smo se vendarle zbrali trije predstavniki našega društva, ki smo po najboljših močeh tudi letos pekli inovativne krumpantoče. Ekipo DI Hrastnik, ki se je letos imenovala Kuharski cvet, smo tako sestavljali: Andrejka Erman, Viktor Erman in Gregor Erman. Kuharji Ermani smo se tako že dan pred festivalom sestali, pripravljali krumpantoče različnih okusov in na koncu soglasno odločili, da se bo DI Hrastnik letos predstavilo s krumpantočem s primesjo bučk, sveže rdeče paprike in petršilja.

Naslednji dan so številni obiskovalci Festivala zasavske kulinarike Funšterc obiskali stojnico DI Hrastnik in pohvalili naš inovativni krumopantoč, nekateri med njimi pa so si z zanimanjem ogledali tudi jubilejni bilten ob 40-letnici DI Hrastnik ter razstavljene izdelke naših članic in članov. Več kot 2-urna neprestana peka krumpantoča in hkratna predstavitev dejavnosti društva je bila zelo naporna. Kljub temu pa smo predstavniki DI Hrastnik zdržali in naša predstavitev je bila uspešna, lanskega naslova priprave najboljšega krumpantoča nam pa le ni uspelo ubraniti. Bo pa drugič bolje…

Festival Funšterc je tako znova oživil Hrastnik, saj je na njem sodelovalo skupaj kar 23 ekip, od tega so 4 ekipe pripravljale krumpantoč, ostale pa funšterc. Tisto pravo vrednost pa so dali festivalu še resnično številni obiskovalci, ki so z veseljem poskušali okusne ter z veliko domišljije pripravljene funšterce in krumpantoče.
 

Navodilo za pripravo funšterca (avtor recepta: Iztok Gumzej)

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 25 dag moke
  • 2 jajci
  • 2-3 dl vode
  • olje po potrebi
  • sol

Sestavine zmešamo in žvrkljamo, da postane mešanica gosto tekoča. V ponev za palačinke vlijemo malo olja in, ko se segreje, vlijemo mešanico, da dobimo za 1-2 prsta debelo palačinko. Ko se zapeče na eni strani, jo obrnemo in zapečemo še na drugi strani.
Jed lahko pripravimo glede na letni čas. Uporabimo jo kot toplo predjed ali glavno jed v kombinaciji z mesnimi jedmi in solatami. Primerna je tudi za jedilnik za vegetarijance.
 

Navodilo za pripravo krumpantoča (avtor recepta: Iztok Gumzej):

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 3 velike krompirje
  • 10 dag masti ali olja
  • 1 jajce
  • 2 žlici ostre moke
  • ščep sol
  • ščep popra
  • ščep peteršilja

Surov krompir naribamo, ožmemo, mu dodamo sol, jajce in moko ter sesekljan svež peteršilj. Na vroči maščobi (približno 160 °C) oblikujemo male polpetke in jih z obeh strani popečemo do zlato-rumene pšenične barve.

Jed se lahko ponudi kot topla predjed z rahlo hrenovo omako ali kot priloga h glavni jedi. Če se jed servira kot samostojna jed, zraven ponudimo vrtno solato, radič ali regrat.

 

Gregor Erman