ODI Zgornje Posotelje: Šah – Rogaška Slatina

Po koledarju tekmovanja ZDIS-a smo bili danes organizatorji območnega tekmovanja v šahu za posameznike. Tekmovanje smo organizirali v večnamenski dvorani občinskega stavbe občine Rogatec.

Nekaj o šahu : šah je družabna igra, na katero vpliva psihologija igralca, ki preizkuša svoje umske zmožnosti, pri tem pa nujno dela tudi napake, je stara tradicionalna strateška igra. Skozi zgodovino je obveljal za vajo v strateškem načinu razmišljanja, tako za politike kot vojskovodje, skratka kraljevska igra. Odvija se na 64 poljih, ponuja pa izjemno število kombinacij in razpletov, v tem je tudi čar igre. Figure s katerimi se igra igra pa so kralj, kraljica, 2 tekača, 2 konja, 2 trdnjavi in 8 kmetov.

Kralju ni mogoče dodeliti vrednosti glede na druge šahovske figure, saj ga ni mogoče zamenjati in je od njega odvisna celotna igra.

Kraljica ali dama je najmočnejša šahovska figura.

Lovec ali tekač je ena od šahovskih figur. Lovca se razlikujeta po tem, na kateri strani stojita na začetku, npr. kraljevi lovec in damin lovec. Lovca vedno ostaneta na poljih iste barve, zato ju imenujemo tudi črnopoljni in belopoljni lovec.

Konj ali skakač je edina figura, ki se lahko premakne pred premikom kmeta. Zaradi zgornjih razlogov so najboljša polja za skakača na začetku igre tista proti sredini šahovnice. Posebnost skakača je tudi v tem, da lahko napade damo, ne da bi bil od nje ogrožen. Tako lahko napade tudi vse ostale figure, zato je še posebno primeren za napad na več figur hkrati.

Trdnjave in dame imenujemo težke figure, skakače in lovce pa lahke figure, s kraljem sodeluje pri posebnem pravilu rokade v kolikor se igralec odloči zanj. Trdnjavi sta najmočnejši v šahovski končnici, kjer ju ne ovirajo kmeti in tako nadzorujejo veliko število polj.

Kmetje so izjemni po premikih in uporabi glede na ostale šahovske figure. Za razliko od ostalih figur se kmetje ne premikajo nazaj. Posebnost kmetov je tudi v tem, da se premikajo za eno polje naprej, razen pri prvi potezi, ko je igralcu omogočeno, da kmeta premakne iz izhodiščne postavitve za eno ali dve polji naravnost naprej. Kmet prav tako ne more preskočiti figure iz svoje izhodiščne postavitve pri svoji začetni potezi. Izjema pri kmetih je tudi v tem, da ne morejo jemati v smeri, v katero se premikajo, pač pa zajamejo nasprotnikove figure vertikalno, levo ali desno za eno polje naprej. Katerakoli figura, ki stoji eno polje naravnost pred kmetom mu onemogoča njegovo napredovanje.

Če se ozremo malo v zgodovino, se je človek spopadel v igri šah tudi z računalnikom Deep Blue, sam svetovni šahovski prvak Gari Kasparov. Rezultat je bil seveda v prid računalnika, kar pa vseeno ne zmanjša priljubljenosti te igre.

Toliko o samem šahu in osnovnih pravilih.

 

Tekmovalo je 30 tekmovalcev v moški konkurenci in 6 tekmovalk v ženski konkurenci. Najštevilčnejša ekipa je bila ekipa DI Murska Sobota z 9 tekmovalci 5 v ženski in 4 v moški konkurenci.

Moški so odigrali 9 kol, ženske 5. Samo tekmovanje je bilo zelo fair, tekmovalni naboj pa velik.

Za prve tri tako v ženski, kot moški konkurenci smo pripravili pokale, katere je po tekmovanju podelil predsednik društva ODI Zgornje Posotelje, Anđelko Bendelja.

 

Rezultati ženske :

  1. mesto – Berber Marija, DI Murska Sobota,
  2. mesto – Kurbos Zorjana, DI Murska Sobota,
  3. mesto – Gomboc Marija, DI Murska Sobota.
     

Rezultati moški :

  1. mesto – Hevir Vlado, DI Maribor,
  2. mesto – Brunčič Janko, DI Ljutomer,
  3. mesto – Zajšek Franc, DI Maribor.

 

Po razglasitvi rezultatov in podelitvi pokalov smo se vsi okrepači še z okusno malico, za kar gre zahvala podjetju Gastro d.o.o. iz Rogatca. Za prijetno presenečenje pa je poskrbel gostitelj območnega tekmovanja župan občine Rogatca g. Martin Mikolič, ki nas je pogostil z županovim vinom, tako da je še malica veliko bolj teknila.

Zahvala pa gre tudi Šahovskemu klubu Šmarje pri Jelšah, še posebej pa predsedniku društva in članu našega društva g. Avgustu Cverlinu za logistično podporo in tehnično izvedbo.

Tekmovanje je sodil sodnik Šahovske zveze Slovenije g. Darko Plahuta.

Razšli smo se v prijetnem vzdušju, vsi tekmovalci pa so kazali veliko navdušenje nad gostoljubnostjo, organizacijo, postrežbo in zelo okusno malico.

 

Galerija slik

 

Za ODI Zgornje Posotelje

Franci Žerjav