ODI Zgornje Posotelje: Valentinov pohod

Spoznanje, da je potrebno led prebiti, se predramiti iz zimskega spanja in pričeti v novem letu s takšnimi ali drugačnimi aktivnostmi na področju povezovanja članov, jih pritegniti k sodelovanju, jim ponuditi še nekaj drugačnega, nekaj novega nas je pripeljalo do tega, da smo se letos odločili, da organiziramo kratek pohod že v mesecu februarju. Seveda nas je vreme prijetno presenetilo, vse skupaj malce otežilo, pa vendar se nismo vdali in pohod speljali navkljub sneženju, mrazu in nizkim temperaturam.

Dolgo smo razmišljali, kako ga poimenovati, no nekako je obveljalo, da naj bo to pač Valentinov pohod. No da ne bo pomote, ni bil njegov namen da bi se dobili samo zaljubljenci, pač pa vsi tisti člani, katerim je skupno družabništvo, telesne aktivnosti v naravi, ohranjanje fizične kondicije in zdravja kot prispevek k povečanju večje samostojnosti in neodvisnosti in vključevanja v življenje skupnosti. Zavedali smo se, da je težko v tem letnem času vključiti vse, namen je bil, da bi se vključili tisti, katerih zdravstveno stanje in invalidnost tudi v takšnih razmerah omogoča aktivnosti v naravi, katerim mraz ne pride do živega in ki se lahko sami pripeljejo do zbirališča. Problem našega društva je tudi v tem, da pokrivamo 6 občin, kako omogočiti vsem približno enake pogoje udeležbe. Že na seji UO je bilo sklenjeno, da se ta pohod uvrsti v plan aktivnosti za leto 2012, in da se vsako leto izvede v drugem kraju, drugi občini, tako da imajo vsi enake možnosti udeležbe.

Pohoda se je udeležilo dva ducata članov, ki smo se zbrali pred sedežem društva. Pričakalo nas je prijetno presenečenje, saj nas je tajnica pričakala s kuhanim vinom, tako da smo se že pred pohodom malce ogreli . Počasi smo se odpravili na kratek pohod, ki je bil skozi park Zdravilišča Rogaška, do krožišča in nato v hrib nad Rogaško, na Bellewue. V prijetnem ambientu »Bara Pri Lojzu « kjer smo imeli rezerviran prostor, dober in obilen narezek in seveda kapljico rujnega. Druženje je bilo res sproščeno, za veselo vzdušje smo poskrbeli kar pohodniki sami, bilo je slišati veliko šal, pa da ne pozabim tudi slovenska narodna pesem je bila prisotna. Celo gospodinja se ni mogla upreti in se nam je pridružila in zapela z nami. Ker je pa pred dnevi praznovala častitljivih 80 let, se je ena članica domislila in iz papirnatih prtičkov na hitro naredila šopek cvetja, ki smo ji ga nato podarili in iskreno voščili še na mnoga leta. V večernih urah smo se zopet odpravili nazaj proti Rogaški, proti sedežu društva. Bilo je romantično, razsvetljena Rogaška, snežinke, škripanje snega pod našimi koraki in oster mraz. Na društvu smo se še okrepčali z ostankom kuhanega vina, seveda brez plesa ni šlo, poverjenica Martina je prinesla frajtonerico jo razstegnila in zopet nam je bilo lepo. Kot smo ugotavljali je pohod uspel, vsi so bili zadovoljni in razpoloženi kljub mrazu in sneženju. Razšli smo se z željo da se prihodnje leto zopet dobimo v še večjem številu.

Pa še nekaj o Valentinu, veliko je legend o tem, kdo je bil, kaj je bil, čemu boste verjeli prepuščam vsakemu posamezniku. Skupno vsemu je ljubezen, pa naj si bo to do žene, moža, partnerice, partnerja, otrok, sorodnikov, znancev, prijateljev. To naj ne bi bilo samo ta dan, da se jih spomnimo z malim darilom, cvetjem, mogoče s kakšnim kosilom ali večerjo ali jim kako drugače izkažemo svojo pozornost. To naj bi bilo vsaki dan vse leto, saj Amor v nas živi vse dokler nam srce bije.

Pa naj Vas Amor z svojo puščico zadane v srce, dušo, saj velja :

Ta svet je lep,

če nekomu nekaj daš.

Ta svet je lep,

če nekoga rad imaš,

če stisneš roko komu,

ki ga kaj boli.

Ta svet je lep,

če si človek do ljudi.

 

Pa še droben nasvet glede cvetja, ki ga boste podarili ob tem ali ob bližajočih praznikih:

Splošno znano je, da rdeča vrtnica pomeni Ljubim te, manj znani pa so drugi pomeni, prav tako povezani z barvo cveta:

  • rdeče in bele vrtnice skupaj pomenijo enotnost,
  • roza vrtnica pomeni ljubkost in plemenitost,
  • oranžna vrtnica, izraža poželenje,
  • temno rdeča vrtnica je lep poklon nekomu, ki se svoje lepote še ne zaveda,
  • bela vrtnica pomeni,da je oseba, ki ste ji jo podarili, božansko lepa, zaprti cvetovi pa, da ste premladi za ljubezen.
  • ena sama podarjena vrtnica pomeni preprostost in je idealna rešitev za tiste, ki bi radi nekaj podarili, pa imajo prazne žepe.

Pa še legenda o vrtnici:

V Rimu naj bi živela lepa deklica z imenom Rodanta, ki je imela veliko snubcev, toda zanje ni kazala velikega zanimanja. Snubce pa je ljubezen in želja po njej gnala, da so vdrli v njeno hišo, da bi tako le prišli do nje. Ta dogodek pa je tako zelo razjezil boginjo Diano, da je lepo Rodanto spremenila v vrtnico, njene snubce pa v njene trne.

Franc Žerjav,
ODI Zgornje Posotelje