Zbiranje 40.000 podpisov v podporo izvedbi referenduma "PROTI diskriminaciji invalidov in rušenju invalidskih organizacij''

Ljubljana, 2. december 2011 -  Iz dopisa Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije

Prizadevanja NSIOS za zbiranje najmanj 2.500 podpisov slovenskih državljanov za pričetek zbiranja 40.000 overjenih podpisov za razpis referenduma o ZLPLS-D so uspešno dokončana. Predsednik Državnega zbora RS je odredil, da prične rok za zbiranje podpisov teči 17.11.2011 ob 00.00 in konča 21.12.2011 ob 24.00 uri.

Določena je šifra referenduma, to je 518 in sprejeli so predlog NSIOS za poimenovanje referenduma, ki se glasi: PROTI diskriminaciji invalidov in rušenju invalidskih organizacij.

Prepričani smo, da nas samih ni potrebno več prepričevati o tem, kako smo invalidi in naša specifična problematika v zadnjih letih povsem odrinjeni na družbeno obrobje. Ker nam je uspelo postaviti vsebinsko močno geslo za ta referendum, je to tudi prava in enkratna priložnost, da z zavzetim angažiranjem ponovno postavimo slovensko invalidsko varstvo v tisto pozicijo, ki nam je bila že desetletja zagotovljena v okviru slovenske državnosti. To je toliko bolj nujno, ker vsi vemo, da bo nova vlada po volitvah, ne glede na strankarsko sestavo, morala odločno poseči v premagovanje finančno – gospodarske krize, kar bo brez vsakega dvoma spremljalo zmanjševanje obstoječih socialnih transferjev.

Zato je naša odgovornost v tem, da se ob zbiranju 40.000 overjenih podpisov slovenskih invalidov in drugih državljanov prodorno in uspešno postavimo za legalne in legitimne interese ter v razumnem civilnem dialogu s predstavniki države kasneje dosežemo, da bomo invalidi sicer delili usodo z ostalimi državljani, vendar ne bomo diskriminatorno na podlagi invalidnosti še dodatno oškodovani, tudi zaradi našega morebitnega pasivnega odnosa do aktualne družbene stvarnosti.

Navodila za oddajo podpisa podpore