ODI Zgornje Posotelje: Martinovanje 2011

Legenda pravi, da se je Martin skril med gosi, ko so ga iskali, da bi mu sporočili, da je izvoljen za škofa. Gosi naj bi ga s svojim "gaganjem" izdale, zato bi morale umreti. Tako legenda, resnica pa je drugačna . Sv. Martin Tourski je bil cerkveni konjeniški častnik v Galiji (današnja Francija), pozneje pa je postal škof. Bil je zelo skromen, dober in nesebičen, ljudje so ga imeli radi in okrog njegovega življenja se je spletala legenda : Pozimi leta 1334 je pred mestnimi vrati srečal berača, ta pa ni imel obleke, zato je prerezal svoj plašč in ga polovico dal beraču, da ta ne bi zmrznil. Po njegovi smrti so ga ljudje začeli častiti kot svetnika.
Martinovo je tudi priljubljeni ljudski praznik, saj se takrat zaključi jesensko delo na polju. Praznik je tesno povezan z vinom.

No dovolj o legendah in Martinu. V soboto 05.11.2011 smo se člani ODI Zgornje Posotelje podali na izlet v Lenti na Madžarskem, saj je bila to volja večine udeležencev izleta. Po nakupih pa smo se podali na martinovanje v znano gostilno » k Jeleni « v Zg. Dubravi na Hrvaškem, kjer smo imeli rezervirano hrano in rajanje seveda v čast Martinu, prav tako ni manjkal krst mošta, ki ga je opravil sam Sv. Martin ob pomoči svojega ministranta. Sledila je pokušina mladega vina.

Gostilna je bila nabito polna, saj je bilo samo naših članov za tri avtobuse, ostali trije pa so bili iz Hrvaške in še eden iz Slovenije.

Vzdušje je bilo prečudovito, glasba, hrana prav tako, tako da smo svoj predviden odhod odložili kar za debelo uro.

Domov smo se vrnili v poznih večernih urah zelo prešernega vzdušja.

Franci Žerjav, ODI Zgornje Posotelje 

Ogled galerije slik