DI Grosuplje: Zbor društva

V soboto, 25. februarja 2012, so se v gostilni Slamar v Šmarju-Sap zbrali člani Društva invalidov Grosuplje. Na srečanju so se jim pridružili predstavnik Zveze delovnih invalidov Slovenije (ZDIS) in predsednik Društva invalidov Črnomelj g. Srečko Matkovič, predsednik Društva invalidov Metlika g. Gorazd Prhne, predsednik Društva invalidov Novo mesto g. Alojz Golob in predsednik Društva invalidov Ribnica g. Marjan Zajc.

Uvodoma je vse zbrane člane društva pozdravila in nagovorila predsednica Društva invalidov Grosuplje ga. Anica Perme. Ga. Anica Perme je poudarila, da je prav, da si ljudje, ki jih vežejo enake ali vsaj podobne težave in interesi, pomagajo ter si stojijo ob strani. Lepo je, če vemo, da se vedno lahko na koga obrnemo. Kot je še dejala, nam lahko vsaka skupnost veliko da, vendar le, če bomo tudi sami tej skupnosti dali vsaj kanček sebe in tudi svojega časa.

Na zboru Društva invalidov Grosuplje se je tokrat zbralo 142 članov društva. Pregledali so aktivnosti društva v preteklem letu in se seznanili z načrti, ki so predvideni za letošnje leto.

Prostori Društva invalidov Grosuplje so odprti vsak ponedeljek od 9.00 do 11.00 ure in vsak prvi ponedeljek v mesecu od 16.00 do 17.00 ure. Vsak prvi ponedeljek v mesecu v prostorih društva poteka tudi brezplačno merjenje krvnega tlaka.

V Društvu invalidov Grosuplje so si v letu 2011 zastavili bogat program in ga v celoti tudi realizirali. Socialni program Društva invalidov Grosuplje je obsegal naslednje dejavnosti:

  • skrb za neodvisno življenje težkih in nepokretnih invalidov,
  • prva osebna in socialna pomoč ter informiranje,
  • pomoč invalidom za ohranjanje zdravja po težkih operativnih posegih in po nastanku invalidnosti,
  • ohranjanje psihofizičnih sposobnosti invalidov skozi rekreacijo in šport,
  • skrb za integracijo invalidov v kulturno in družbeno življenje.

V sklopu programa so se tako člani društva v letu 2011 udeležili treh delavnic v Radencih na temo obrezovanja drevja, izdelovanja rož ter spoznavanja in uporabe zdravilnih zelišč, redno so se udeleževali pohodov (Valentinov pohod, pohod po Jurčičevi poti, pohod od solin do solin), odšli so na izlete v Sarajevo, Beograd, Susak ter na romanje v Međugorje. Prav tako so bili v letu 2011 za člane društva večkrat organizirani kopalni dnevi, sodelovali so na športnih tekmovanjih invalidov, več članov društva pa je odšlo tudi na letovanje in rehabilitacijske programe ter na zdravstvene programe s terapijami. V Grosupljem so organizirali delavnico izdelovanja rož in delavnico ročnih del ter ob koncu leta 2011 srečanje za težje invalide v restavraciji Kongo Grosuplje.

Poleg vsega naštetega članom društva omogočajo različne vrste rekreacije, pomoči, prevoze za potrebe zdravstva, z medsebojnim druženjem pa skupaj premagujejo tudi invalidnost in osamljenost.

S podobnimi aktivnostmi in bogatim programom nameravajo nadaljevati tudi v letošnjem letu. Posebna zahvala za uspešno delovanje društva gre ZDIS-u ter občinam Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje. Ga. Anica Perme se je ob tem še posebej zahvalila občini Grosuplje in županu dr. Petru Verliču, ki je društvu omogočil zelo uspešno srečanje za težje invalide v restavraciji Kongo Grosuplje, prav tako pa občina Grosuplje društvu pomaga tudi pri stroških prostora.

Uradnemu delu je sledilo kosilo in prijetno druženje ob zvokih Ansambla Sledi, s harmoniko pa se jim je pridružil Jani Zrnec. Na srečanju so obeležili tudi praznik dan žena in pust. Vse člane se obdarili s pustnimi krofi, predstavnice nežnejšega spola pa tudi z rožicami.

Jana Roštan
DI Grosuplje