DI Ljubljana – Šiška izdelalo več kot 600 copatk

DI Ljubljana – Šiška je ob mednarodnem dnevu invalidov Porodnišnici Ljubljana predalo 600 parov copatk za novorojenčke, katere je prevzela Tanja Grošelj, glavna medicinska sestra. Aktivnost je prerasla že v tradicionalno, obogatili pa so jo z bogatim kulturnim programom. Copatke so izdelale članice DI Ljubljana – Šiška in kulturnega društva Jarem. Navzoče so pozdravili: Mojca Murnik, podžupanja občine Medvode; Dejan Crnek, podžupan MO Ljubljana in Anton Kolar, član UO ZDIS.
 

Društvo invalidov Ljubljana Šiška v sodelovanju s kulturnim društvom Jarem je 7.decembra 2023 Porodnišnici Ljubljana podarili650 parov copatkov za novorojenčke, ki so jih spletle članice obeh društev. Dogodek, obogaten s kulturnim programom, je potekal v Zlatem kotičku v Medvodah. Podporu projektu sta pokazala podžupanja Medvod ga. Mojca Murnik ter podžupan MO Ljubljana g. Dejan Crnek. MO Ljubljana je pristavila k copatkom še svoje darilo. Le to je znašalo 10.000€. Dogodka se je udeležil tudi g. Anton Kolar, član IO ZDIS.

Skupna akcija se je začela leta 2020, ko smo ljubljanski porodnišnici podarili petsto parov copatkov, potem pa vsako leto po 650 parov. Za en par je potrebnega okrog tri ure dela, kar pomeni, da je bilo vloženih vsaj dva tisoč ur dela. Darila so bili zelo veseli v ljubljanski porodnišnici. Copatke je prevzela, glavna medicinska sestra ga. Tanja Grošelj. Pove, da so mamice izredno vesele tega darila ter, da se teh občutkov ne da opisati. Da izjemno cenijo trud vseh članic, ki so izdelovale copatke. Vemo, koliko ljubezni, truda in energije so vložile. Neizmerno smo hvaležni. Kmalu jih bomo začeli podarjati novorojenčkom in mamice so tega darila zelo vesele, je povedala Grošljeva.

V Porodnišnici Ljubljana se rodi tretjina otrok v Sloveniji. »Na leto imajo v povprečju 5500 porodov. Letos jih je bilo že 3400. Copatki bodo pošli v kakšnem mesecu in pol,« je še dejala glavna sestra. Medtem pa članice že izdelujejo nove. V nekaj dneh se jih je že nabralo 25 parov. Naslednje leto bo 15 leto odkar je, zdaj že pokojna Irena Cigale, spletla prvi par. Ob tem dogodku pripravljamo poseben dogodek. 

 

Zapisal: Dušan Bajuk

Fotografije: Anton Kolar