MDDI Celje - poplave

Rek " ja narava se maščuje" sem slišala že kot otrok. Da bo pa tako hudo, verjamem, da nihče še sanjal ni. Toča in neurje so klestili marsikje in tudi našo občino je toča zelo oklestila. Neurje je odkrivalo strehe, drevesa so padala kot tanke šibice.
Zgrozili smo se, ko smo spremljali neurje po Sloveniji. Hiše je odnašalo, avtomobile, plazovi so podirali vse pod seboj, reke so si ubirala svoje poti.
Nepopisno občutek nemoči ljudi, smrtne žrtve…
Razdejanje nam je vlilo strah in nemoč v naša srca. Sočustvovali smo z ljudmi in misel po pomoči nas je tolažila. Predsednica invalidov Žalec Nataša Privošnik je prosila, če poznam koga, ki ima brezglutensko dieto. Na pomoč mi je takoj priskočila Majda Jelen. Z Natašo in Zdenko Jan smo se podali proti kmetiji Ročnik, kjer je bil štab in pri njih je vzletal helikopter s hrano ter jo vozil na območja, odrezana od sveta. Z Natašo sva pozvali invalide, prijatelje in sosede k pomoči. Neverjeten odziv, hrane in prepotrebnih higienskih pripomočkov se je nabralo za tri avtomobile. Vse darove smo odpeljali v štab v Savinjsko dolino. S predsednikom ZDIS in predsednico ZDUS smo nato obiskali še invalide in upokojence Mozirja in jim odložili nekaj hrane, čistil in pripomočkov.
Iz štaba se je pokazala potreba po pripomočkih v Črni, zato smo se z Nino Mlinar, svetnico KS Vojnik in Natašo Privošnik z dvema avtomobiloma podali v kraj, ki je bil komaj prevozen. Ja, kolena so se šibila, a želja, da pomagamo je bila močnejša kot strah. Pogovori s prizadetimi so nam privabili solze v oči. Hude zgodbe, a pogled na prostovoljce nas je radosti.
Plazovi, stolček, avtomobili, grozni kupi gramoza in zemlje spominjajo na vojno, potres. Obiskale smo še VDC in pozdravile uslužbence in otroke, ter jih obdarile z darovi, vas dragi dobrotniki.
Na poti domov nas je spremljala hvaležnost, hvaležnost da imamo streho nad glavo, da imamo topel dom, ki so ga mnogi izgubili.
Hvala vsem, hvala dragi prijatelji…Spoštovani vsi, stopimo skupaj, ne pozabimo na njih, pomagajmo, pomagajmo tudi našim krajanom, ki so utrpeli ujmo in imajo veliko škodo.
Kako lep je občutek, da v nesreči nisi sam, hitra pomoč, topel objem in stisk roke delajo čudeže.
Srečno z roko v roki pomagajmo.

Dragica Mirnik, predsednica MDDI Celje