Zbor članic NSIOS

 

V četrtek, 23. marca 2023 je potekala seja Zbora članic NSIOS v letu 2023. Zbora članic so se udeležile vse članice NSIOS.

Na seji se je vsem prisotnim predstavil novi predsednik Zveze delovnih invalidov, Peter BRŠEK.

Zbor je potekal po naslednjem dnevnem redu:

  • Obravnava zapisnika 6. seje zbora članic NSIOS
  • Predstavitev in imenovanje člana Sveta RTV SLO
  • Statut NSIOS in interni akti
  • Finančni prispevki članic NSIOS
  • Poročilo o delu NSIOS za leto 2022
  • Plan dela NSIOS za leto 2023
  • Napoved posveta NSIOS
  • Razno

Po soglasno potrjenem dnevnem redu je predsednica NSIOS mag. Mateja Toman povzela zapisnik 6. seje Zbora članic NSIOS. Sledila je točka predstavitev kandidatov za imenovanje članov Sveta RTV SLO. Predsednica je vsem prisotnim pojasnila, da je NSIOS naknadno prejel pojasnilo Ministrstva za kulturo o izpolnjevanju kriterija kandidatov, najmanj deset let strokovnih delovnih izkušenj na področju upravičenca po doseženi izobrazbi. Vsi prijavljeni kandidati niso izpolnjevali omenjenega pogoja, zato so se prisotnim na Zboru predstavili le kandidati, ki so ta pogoj izpolnjevali. Po kratki predstaviti kandidatov je bila z večino glasov potrjena mag. Andreja Trtnik v Svet RTV SLO s strani NSIOS.

Članicam Zbora NSIOS so bile na kratko predstavljene dopolnitve in spremembe v osnutku Statuta NSIOS, ter predlog predsedstva v zvezi z 27. členom Statuta. Statut je bil predstavljen članicam Zbora že na posvetu v novembru 2022. Po daljši razpravi v katero se je vključila velika večina prisotnih na Zboru je Predsednica NSIOS dala na glasovanje predlog, da se sprejem in obravnava Statuta NSIOS preloži na naslednjo sejo Zbora članic. Na tokratni seji so članice Zbora NSIOS obravnavale interne akte, ki so bili soglasno potrjeni.

Prisotnim na Zboru članic NSIOS je bil predstavljen predlog razreza finančnega prispevka članic NSIOS za leto 2023, ki je pripravila komisija za razrez finančnih prispevkov članic za leto 2023. Med prisotnimi se je razvila debata na temo finančnega razreza. Predsednica NSIOS je prisotnim predstavila delo NSIOS, ki zadeva vse članice NSIOS in nenazadnje njihovih članov, kot je obnovitvena rehabilitacija, zastopanje interesov invalidov pri vladi RS in pristojnih ministrstvih, oblikovanje in spremembe trenutno veljavnih zakonov, zakon o osebni asistenci in dolgotrajni oskrbi. Po predstavljenem delu, ki ga opravlja NSIOS v imenu vseh članic je bil predlog razreza podan na glasovanje, kjer je bil z večino tudi sprejet.

Prisotni so bili s strani Nadzornega organa informirani o delu NSIOS v letu 2022 in poročilom NSIOS 2022 ter Planom dela za leto 2023. V nadaljevanju je Predsednica NSIOS informirala prisotne člane zbora članic, da si NSIOS trudi pridobiti poleg finančnih prispevkov članic NSIOS tudi dodatna sredstva preko različnih projektov, kar pa lahko pomeni dvorezen meč, ker so potem sodelavci NSIOS bolj vpeti v projekte kot v osnovno poslanstvo NSIOS. Predstavila je tudi projekte, v katerih je NSIOS v letu 2023 vpet kot partner in sicer sta to dva projekta: Intux in Space4All, pripravlja pa se tudi vsebinska zasnova operacije EU kartica ugodnosti III, ki naj bi začela z delom v drugi polovici leta 2023. Poročilo 2022 in Plan dela 2023 sta bila soglasno potrjena strani prisotnih na Zboru članic NSIOS.

 

Besedilo in fotografije: NSIOS