DI Radeče

V začetku oktobra je prostorih Društva invalidov Radeče potekala delavnica na temo zdravih medsebojnih odnosov. Precejšnje število članov je z zanimanjem in aktivno sodelovalo s svojimi izkušnjami, s katerimi se srečujejo na vsakem koraku. Delavnico je vodila mag. psihologije Katja Posnic, s katero so udeleženci takoj vzpostavili pristen stik, z njo sodelovali in se konstruktivno vključevali v debato.
Skozi potek delavnice so navzoči bolje razmislili o kar nekaj poudarkih, v katerih so se pogosto našli tudi sami, z lastnimi življenjskimi izkustvi.

Eno od teh je tudi zavedanje, da zdravi medsebojni odnosi še kako vplivajo na naše zdravje in počutje kot tudi delovno vnemo, pa naj si bo to med otroki, starejšimi oz. medgeneracijskimi odnosi. Zato je pomembno, da o svojih težavah govorimo in jih ne zatiramo vase in si težo bremena olajšamo. V nasprotnem lahko privede do psihičnih in fizičnih obremenitev, kar je zagotovo veliko težje pozdraviti.

Skozi odnose se ljudje definiramo kot bitja, odnosi pomembno določajo naše počutje, prav tako lažje gremo skozi preizkušnje, če imamo ob sebi ljudi, ki nas podpirajo. Odnosi imajo tako pomemben vpliv na dobro počutje in zdravje.

Naša osnovna potreba v življenju je imeti nekoga, ki nam bo pomagal doseči tisto, česar smo zmožni. (Emerson)
Skozi štiri srečanja do boljšega poznavanja lastne osebnosti

Gre za delavnico, ki se izvede štirikrat. Ime delavnice je ZDRAVI ODNOSI. Na delavnici teče beseda o vplivu odnosov na dobro počutje in zdravje, o vrstah odnosov in socialni mreži, o odnosnih stilih, o pomenu socialnih veščin, o odzivih na pozitivne novice drugih, kako pravilno postavljati meje in kako reševati težave.

Delavnica je zasnovana tako, da ljudje aktivno rešujejo razne delovne liste, vprašalnike in spoznavajo same sebe.
"Če znamo prisluhniti sebi in pravočasno poiskati pomoč, smo seveda na najboljši poti, da uspemo in če to zmoremo, zagotovo lahko pomagamo drugim, ki so potrebni pomoči in sami niso najbolj dojemljivi za rešitve.

Če smo zadovoljni mi, potem se tudi ljudje okoli nas srečni in veseli. Kako uspešni smo pri doseganju naših ciljev je največ odvisno od nas samih, pa seveda tudi od okolice, v kateri živimo, se gibamo," je vtise z delavnice strnila ena izmed udeleženk Vesna Bregar, ki je dodala še: "Največ lahko dosežemo, če počnemo stvari, ki nas veselijo, se družimo z ljudmi, ki nas razumejo, nas slišijo, nas opogumljajo in kadar smo dovolj močni, da z dobro, pozitivno energijo in kakšnim nasvetom pomagamo prijateljem, znancem in sodelavcem do pozitivne naravnanosti, v kateri ni prostora za slabe, negativne misli."

Kadar nismo kos izzivom, ki nas doletijo, pa je vsekakor pomembno, da najdemo strokovno pomoč in nam strokovnjaki pomagajo pri reševanju problemov, je bilo še poudarjeno.

Večina udeležencev delavnice je bila ob delavnici na temo zdravih medsebojnih odnosov mnenja, da takšnih delavnic ni nikoli preveč, saj z njimi vedno pride priložnost za izvedeti kaj novega - vsak najde kaj zase in se na svojem lastnem primeru lahko tudi največ nauči.
Prav tako so bili enotnega mnenja, da si takih delavnic še želijo in da bodo nadaljevali v začeti smeri.

Kakor je znotraj Društva invalidov Radeče že v navadi, so delavnico zaključili s prijetnim klepetom ob izdatni malici, za katero vedno poskrbi (jo organizira) njihov predsednik Franci Gros.

Vir in foto: Vesna Bregar
Vir: spletni portal Radeški utrip