Delavnica - SPOZNAVANJE IN UPORABA ZDRAVILNIH ZELIŠČ 14.03. - 21.03.2022, Radenci

14.3.2022
Prihod udeleženk in predstavitev. Mentorica Magdalena predstavi kaj vse bomo počele te dni, ko bomo skupaj. Vsaka postavi nekaj vprašanj, ker so prvič na delavnici z zelišči. Skupaj si pripravimo večerjo. Za večerjo bo kefir z ovsenimi kosmiči, nato pa še skodelica mladostnega čaja.

15.3.2022
Zajtrk z dobrotami, ki smo jih prinesel s seboj. Pečena jajčka s suhimi začimbami, ki jih je pripravila Magdalena. Marmelada tudi ni manjkala, saj je izbira kar velika. Prevladala je marmelda iz fig in marmelada iz aronije in gozdnih borovnic.
Predavanje in izdelovanje ingverjeve marmelade, pokušanje ingverja na različne načine.
Telovadba na prostem. Vaje za medeničnbo dno, vaje za hrbtenico, dihalne vaje.
Kosilo in sproščanje v bazenu.
Priprava večerje; skuta s čemažem, čaj za diabetike.
Analiza dneva, ki smo ga doživele. Smeha tudi ni manjkalo, saj so tekle solze od smeha.

16.3.2022
Zajtrk po želji udeleženk, saj je hladilnik kar precej nabasan.
Pričnemo z izdelavo čilijeve marmelade. Pogovor o čiliju, kaj vse lahko naredimo iz čilija. Zanimiv je božični med, ker nas je vrnil nazaj v božične praznike.
Potem je že čas za telovadbo. Prebuditi je bilo treba naše ožilje.
Kosilo. Sproščanje v bazenu. Zvečer priprava večerje, skuta namaz z različnimi semeni, čaj z grenkimi zelišči, osnova je kordabrenedikta. Naredili smo tudi olje iz zelišč citronke, melise, roženkravt (divja pelargonija), da se obranimo klopa. Ker pa smo dobro večerjali, pa je bilo potrebno nekaj popiti (seveda samo požirek) in to je bila tinktura kordabenedikte. Spoznali smo tudi celotno rastlino kordabenedikte. Analiza je potrebna in se razvije kar velika debata. Menotrica ima preveliko energije, pa še ob deveti uri zvečer ne more končati. Sedaj smo ugotovile, da v tej skupini vlada zelo močna pozitivna energija. Najbolj pridna je dobila brezplačno refleks masažo stopal.
Nismo hodile na tečaj joge smeha, ampak jo znamo zelo dobro uporabiti. Lepo nam je, imamo se lepo.

17.3.2022
Zajtrk: Seveda pečena jajčka z začimbami, ki jih je s seboj prinesla naša profesorica Lenka. Pričnemo z učenjem. Danes je potrebno kar pljunit v roke, saj nas čaka kar veliko dela.
Bile smo pridne. Najprej smo poslušale teorijo, potem pa je bil praktičen pouk. Delale smo mazilo iz divjega kostanja; mazilo arnika, ognjič, šentjanževka; mazilo kordabenedikte. Udeleženke so bile zelo navdušene. Masirale smo si roke z mazilom arnike, ognjiča in šentjanževke. Naše roke so postale kot roke dojenčkov. Treba pa je tudi poskrbeti za noge, da bomo lahko še pri 100 letih tekale in plesale. Noge smo si namazale s kostanjevim mazilom. Prebudili smo naše ožilje.
Sledilo je kosilo in sproščanje v bazenu. Žal smo bile kar pridne in ubogale “profesorico”, ker nas je še čakalo delo. Morale smo narediti še protibolečinske obliže. Uspelo nam je tudi to. Smo tudi to preizkusile, da smo na dobri poti. Ampak še nismo mogle končati, saj smo še vedno bile uka željne in radovedne in še nadaljevale. Obdelale smo tudi seme zlatega lana, da smo naredile dobro oblogo za naš želodček. Vmes se je pripravil tudi naš šov, pesem in delitev vsega tistega, kar smo ustvarile. “Dekleta” so pripravile zahvalo za “profesorico” in za “malo pomočnico”. Ura gre že proti deveti, a še vedno je močna energija, tako, da se še vedno ne moremo ločiti. Vzdušje je prečudovito. Želimo, da se še kdaj srečamo v taki sestavi. Hvala.

18.3.2022
Zajtrk. Treba bo že počasi prazniti naš nabasani hladilnik, miza je polna, prepolna vsega. Začnemo z delom. Danes smo spoznale sivko. Dokazala je profesorica, da sivka ni samo za molje, ampak je zelo koristna za naše delo. Tudi dekoracija je čudovita. Za nas je sivka angustifolija. Iz nje smo naredile kar precej izdelkov.
Najprej profesorica z razpršilom od sivke razkuži prostor, da je počutje odlično. Začne se delo. Preizkusimo sivkin žele. Navdušenje vrhunsko. Udeleženke so tudi pridne slaščičarke, zato je tudi pripravljen sivkin sladkor, sirup za pomirjanje, bonbončke sivkine, med obogaten s sivko. Kar pa je zelo dobro, smo si tudi naredile razkužilo, ki je v tem času iskan izdelek. Po tem razkuževanju nam ne izsuši kožo tako, kot razkužilo, ki ga kupimo.
Ponosne smo, kaj vse znamo. Če bi bile mlajše, bi verjetno razmišljale, da bi postavile kakšen kiosk in bi te izdelke in to znanje prodajale naprej. Zavedle smo se, da ta pregovor drži, da za vasko bolezen rožca raste.

Radenci, marec 2022
Zapisala: Jožica Okrogelnik