Voščilo predsednice MDDI CE Dragice Mirnik članom ob mednarodnem dnevu invalidov

Mednarodni dan invalidov

Pozdravljeni spoštovani člani!

Zimska idila nas je morda malo razveselila. Žal pa nas ne razveseljuje KORONA. Vztrajno nam onemogoča druženja in veselja, ki smo ga bili vajeni. Pa vendar, verjemite, tudi to bo slej ko prej minilo. Ko bo možnost, bomo pa takrat še bolj veseli drug drugega. Še bolj bomo znali ceniti svobodo, še raje se bomo udeleževali druženj in srečanj.

Ob MEDNARODNEM DNEVU INVALIDOV vam iskreno čestitam. To je dan, ko lahko še bolj opozorimo na težave, ki smo jih invalidi deležni. Tudi sama sem  opozorila  na težko stanje, v katerem smo, v katerem je cel svet. Pri nas je res malo drugače. Invalid ni sam kriv, da ne more delati in ni sam kriv, da je invalidska pokojnina tako nizka. Ta invalidska je mnogokrat nižja od nadomestila za brezposelne, kar je nedopustno. Žal so prenekateri invalidi bili zaradi bolezni, primorani zapustiti delovno mesto. V podjetjih ni bilo več delovnega mesta za njih. Bilo in je, pa mizerno nadomestilo, s katerem je zelo težko preživeti. Nadomestilo je manjše od nadomestila za brezposelne osebe. Mnogim invalidom se to zgodi po dolgih letih rednega dela. Za novo zaposlitev pa je le redka priložnost. Žal je invalidnina za telesno okvaro tudi odvzeta, razen tistim, ki so se poškodovali na delu.

Za lažjo integracijo invalidov in različno pomoč in druženja smo nujno potrebna društva. Zato zopet vabim invalide, da se nam pridružijo, saj skupaj smo močnejši. Ob prijateljih, z različnimi nasveti iz izkušenj se veliko težav vsaj delno reši.

Letos dan invalidov ne bo obeležen tako kot druga leta. Stik z invalidi  je le telefon in sem sama in naši poverjeniki, letos preko telefona opogumljala člane.

V  času korone smo tudi društva na preizkušnji. Tudi sami moramo poskrbeti za varnost in naše zdravje. Vendar se ne damo. Za invalide smo na razpolago preko telefonov, emajlov, po predhodnem dogovoru pa tudi osebno pod strogimi navodili NJIZ.

 

Spoštovani!

 Vsi  se več ali manj srečujemo z osamljenostjo, saj pogrešamo socialne stike.

Vzemite si čas, pokličite prijatelje, znance in poklepetajte, pa vam bo takoj lažje. Ne pozabite na gibanje, telovadbo, lahko pa se zamotite s kakšnim ročnim delom.Razstava ročnih del je dogodek, ki ga bomo pripravili drugo leto. Nikamor, brez mask, saj tako poskrbimo zase in druge. Na sprehodu pa le bodite previdni, da se ne poškodujete.

V pisarni smo z strogimi ukrepi na razpolago. V kolikor kaj takega, da vam lahko pomagamo, potrebujete, pa le pokličite.Tudi sama pokličem naše člane in jim vsaj za trenutek polepšam dan.  Za  člane, ki so sami in člane v domovih je v tem času še posebno težko in  so veseli vsakega glasu. Takoj, ko bo možno, jih bomo obiskali. Sedaj pa so obiski individualni po predhodnem dogovoru na razdaljo.

Vam in vašim dragim želim trdnega zdravja, čuvajte se, in lepo pozdravljeni. V življenju so hribi in doline, vzponi in padci, ki smo jih mnogokrat premagali in tudi tokrat jih bomo.

Kjer je volja, tam je pot...

Ob tej priliki pa naj vam zaželim obilo zdravja, razumevanja, sreče v letu, ki prihaja.

Bodite zdravi, srečni in zadovoljni..

Srečno!

 

Dragica

Vaša predsednica